Prati nas

Vijesti

Skromno

Rastu mirovine u Federaciji BiH, poznata je stopa usklađivanja

Prema zakonom definiranoj formuli za izračun, 50 posto iznosa ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja, koji iznosi šest posto. Međutim, umirovljenici bi u idućoj godini trebali dobiti još jedno povećanje po osnovi izvanrednog usklađivanja.

Objavljeno

|

Standard penzionera u BiH. Najveći dio, oko 65 posto umirovljenika, živi u zoni socijalne potrebe – odnosno zoni siromaštva.
ilustracija: S. Bura/mj

Mirovine u Federaciji BiH će od siječnja 2024. godine biti uvećane za šest posto, saznaje Avaz u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

U siječnju će biti izvršeno tzv. akontativno usklađivanje, a zbog inflacije i teškog materijalnog položaja umirovljeničke populacije. Stopa rasta BDP-a u FBiH za ovu godinu iznosi 6,2 posto, a indeksa potrošačkih cijena 5,8 posto.

Prema zakonom definiranoj formuli za izračun, 50 posto iznosa ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja, koji iznosi šest posto. Međutim, umirovljenici bi u idućoj godini trebali dobiti još jedno povećanje po osnovi izvanrednog usklađivanja.

“Zakon je jasan, a kaže da Vlada FBiH može jednom u tekućoj godini izvršiti izvanredno usklađivanje mirovina ako je stopa realnog BDP-a u prethodnoj godini viša od tri posto i ako nema akumuliranog deficita proračuna Federacije BiH, a najviše do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini. Stoga, odmah ćemo u travnju tražiti izvanredno usklađivanje mirovina, koje će, kako sada stvari stoje, nažalost, opet biti skromno”, pojasnio je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

Iznosi od veljače 2024. godine

I u Savezu udruženja umirovljenika FBiH, kako su potvrdili, raspolažu tim podacima prema kojima će umirovljenici već 5. veljače dobiti uvećane mirovine za šest posto.

To znači da bi najniža mirovina, umjesto sadašnjih 538,27 (275 eura), iznosila 570,56 KM (292 eura), zagarantirana bi dosegla iznos od 680,94 KM umjesto trenutnih 642,40, dok bi prosječna samostalna, koja je sada na 675,53 (348 eura), bila isplaćena u iznosu od 716 KM (366 eura).

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.