Prati nas

Vijesti

Umirovljenici zajedno

Referendum za veće mirovine: Špika najavio milijun potpisa

Ako Vlada RH ne prihvati njihove zahtjeve za novim izračunom mirovine, umirovljeničke stranke će iskoristiti predizbornu kampanju kako bi prikupile potpise za raspisivanje referenduma o mirovinama.

Objavljeno

|

Može li se na referendumu odlučivati o visini mirovina?
ilustracija: S. Bura/mj

​Umirovljenici slove kao najveći dobitnici državnog proračuna za iduću godinu. Na njihovoj je stavci gotovo 1,1 milijardu eura više. Istovremeno je na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe najavljeno je 85-postotno usklađivanje mirovina i uvođenje trajnog dodatka na mirovine prema mirovinskom stažu.

No koordinator koalicije Umirovljenici zajedno, Milivoj Špika, misli da Vlada RH ne ide u dobrom smjeru. Kako je rekao za Media servis, to je “samo jedno od niza obećanja koje imamo priliku slušati i gledati na prezentacijama, bilo da se radi o Vladi ili o Nacionalnom vijeću koje svako malo ispali neki od tih prijedloga”.

“Pa ćemo jedan dan pričati o božićnicama, drugi dan ćemo pričati o uskrsnicama, treći o 13. mirovini pa onda nećemo usklađivati 70:30, nego 85:15 i svi ti prijedlozi se predstavljaju javnosti kao neko spasonosno rješenje. Međutim to ne rješava ništa, već se bježi od onog pravog istinskog problema, a to je mala mirovina”, kazao je Špika za Media servis.

Uz to, tvrdi da je ovo samo vatrogasna mjera i odmicanje od rješenja – povećavanje mirovina svima. Umjesto toga, Umirovljenici zajedno traže da se mirovina računa na bazi 75 do 80 posto prosječne plaće u 10 najboljih godina.”

Predlažu i aktualnu vrijednost mirovine (AV) od 18,5 eura, a iza nove godine kada budu usklađenja, vjerojatno će tražiti i 20 eura. “To bi značilo prevedeno da svi oni koji idu u mirovinu s punim radnim stažom, odnosno sa 60 i 65 godina starosne dobi ne mogu imati mirovne manje od neki 750 eura. Treći dio ovoga paketa je ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života svima”, navodi i dodaje da se ne radi o megalomanskim zahtjevima.

A ako Vlada ne prihvati njihove zahtjeve, združene umirovljeničke stranke namjeravaju izbornu kampanju pretvoriti u referendumsku inicijativu.

”Kad se raspusti ovaj saziv Sabora i kad se raspišu izbori, mi ćemo tijekom izborne kampanje organizirati prikupljanje potpisa za referendum. Ako kod Vlade ne bude dovoljno senzibiliteta i empatije prema najugroženijoj skupini u Hrvatskoj, mi ćemo krenuti onda u prikupljanje potpisa, a budite sigurni da s obzirom na podršku koja nam konstantno raste, može biti samo pitanje hoće li broj potpisa biti bliže pola milijuna ili punom milijunu”, kaže Milivoj Špika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.