Prati nas

Vijesti

Sisak

Sisački umirovljenici od 1. siječnja imaju besplatni gradski prijevoz

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ističe da je ovo korak prema pružanju sigurnog i pouzdanog prijevoza za umirovljenike i učenike, dodajući kako će ova subvencija pomoći kućnim budžetima sisačkih obitelji.

Objavljeno

|

besplatan prijevoz za umirovljenike u Sisku
Thomas Reaubourg/Unsplash

Proračuna Grada Siska za 2024. godinu donosi i novost svim umirovljenicima. Naime, svi umirovljenici stariji od 65 godina imat će besplatan gradski prijevoz, baš kao i učenici.

„Ovo je još jedan korak u našem nastojanju da našim umirovljenicima i učenicima omogućimo pouzdan i siguran prijevoz do željenih odredišta i do škole gradskim prijevoznikom Auto prometom Sisak, koji ima najmlađi i najsigurniji vozni park u Hrvatskoj. Želimo još jednom pomoći kućnim budžetima sisačkih obitelji školaraca i našim umirovljenicima koji su svoj život proveli doprinoseći našoj zajednici“, kazala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Ova subvencija ima utemeljenje i u prometnoj studiji koja predviđa da se javni prijevoz učini atraktivnijim, a cilj joj je potaknuti bar djelomično rasterećenje automobilskog prometa, čime bi se smanjile gužve i povećala sigurnost na gradskim ulicama i oko škola.

Podsjetimo, umirovljenici su do sada imali povoljniju cijenu prijevoza, baš kao i učenici kroz mjesečnu kartu. Novim sustavom od 1.1.2024. omogućit će se da se umirovljenici na ulazu u autobus identificiraju svojom vrijednosnom karticom i time automatski steknu povlasticu prijevoza bez plaćanja. Osmoškolci i srednjoškolci će potvrdama svog učeničkog statusa u sustavu biti zabilježeni kao korisnici povlaštenog prijevoza bez plaćanja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.