Prati nas

Mozaik

Odgovor stručnjaka

Smije li rimokatolik ići na grkokatoličku misu?

Stručnjaci upozoravaju na važnost sudjelovanja u župnoj zajednici, ističući da, unatoč raznolikosti obreda, najviši izraz zajedništva ostvarujemo sudjelovanjem u euharistiji u vlastitoj župi.

Objavljeno

|

Zanimljivo pitanje postavljeno je u katoličkom tjedniku Glas Koncila: je li grkokatolička liturgija jednako vrijedna kao naša misa? Čitatelj dijeli zabrinutost prijatelja koji češće sudjeluje u grkokatoličkom obredu zbog duhovnog iskustva.
foto: Pixabay

Pitanje koje će zanimati mnogog vjernika postavio je jedan čitatelj katoličkog tjednika Glas Koncila. Kaže, prijatelj rimokatolik rekao mu je da u posljednje vrijeme češće ide na grkokatoličku liturgiju jer mu se sviđa taj obred koji ga više približava Bogu.

“Treba li me to brinuti, trebam li ga upozoriti? Vrijedi li grkokatolička liturgija kao naša misa?” pita ovaj vjernik zabrinut za prijatelja.

“Nova nas duhovna iskustva, pa tako i sudjelovanje na grkokatoličkoj liturgiji, doista mogu razveseliti i duhovno obodriti. Na kraju krajeva grkokatolička zajednica u jedinstvu je s rimokatoličkom zajednicom, što znači da smo jedna Crkva i da zajednički dijelimo sve sakramente, pa i onaj presvete euharistije, premda su obredi u tim crkvama različiti”, odgovorio je Glas Koncila.

“Dakle, što se Vašega pitanja o tome ‘vrijedi li grkokatolička liturgija kao naša misa’ tiče, odgovor je jasan: da. To što Vaš prijatelj ‘u posljednje vrijeme ide na grkokatoličku liturgiju’ drugo je pitanje, vjerojatno vezano uz neko njegovo duhovno traženje, pa čak možda i nezadovoljstvo misom po latinskom obredu, pretpostavljamo u njegovoj župi. Stoga mu se, kako pišete, grkokatolička liturgija više sviđa i ima dojam da ga taj obred više približava Bogu.”

“O tome ne možemo suditi i veselilo bi nas da je tako, ali bismo htjeli podsjetiti kako nam je kao vjernicima, bez obzira jesmo li grkokatolici (katolici istočnoga obreda) ili rimokatolici (katolici zapadnoga obreda), ipak obveza pridonositi zajedništvu u svojoj župi, a ono se ostvaruje na različite načine – ponajprije sudjelovanjem u raznim župnim aktivnostima (bilo katehetskim, bilo duhovnim, bilo karitativnim), a najviši je izraz zajedništva jedne župe i njezinih vjernika sudjelovanje na euharistiji u župi”, upozoravaju stručnjaci za vjerska pitanja Koncila.

“Dakako, to nije uvijek moguće (nekad smo na putu, na hodočašću, nekada sudjelujemo na misi u župi prijatelja ili rodbine), ali bismo načelno trebali voditi računa o važnosti župne zajednice koja se okuplja oko euharistijskoga stola, posebno nedjeljom i blagdanima”, stoji zaključno u odgovoru.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.