Prati nas

Vijesti

Umirovljenici

Split: Preživljavaju s četiri eura dnevno, ni božićnica im ne može pomoći

Unatoč nedavno najavljenim božićnicama, koje, kako tvrdi Grad, predstavljaju najveće u zemlji, stvarnost je surova. Božićnice od 80 do 150 eura ne znače puno za umirovljenike koji svakodnevno raspolažu s manje od 4 eura.

Objavljeno

|

velik broj splitskih umirovljenika prima mirovinu čija visina ih smješta debelo ispod granice siromaštva. Ni božićnica koju će im isplatiti Grad Split neće ih bitno pomaknuti u smjeru blagostanja.
foto: ilustracija: S. Bura/mj

Po službenim podacima Grada Splita, čak 3.484 splitska umirovljenika u sklopu projekta “Moj zlatni Split” mjesečno preživljava na mirovini manjoj od 300 eura.

No, nije ni njima svima jednako, neki od njih preživljavaju s mirovinama manjim od 119 eura, dok su neki u neznatno povoljnijoj situaciji pa mjesečno dobiju do 292 eura, javlja Slobodna.

Mirovinu do 119,45 eura u Splitu dobiva 101 umirovljenik, do 199 eura njih 1005, dok mirovine do 292 eura dobiva 2378 umirovljenika. Ako podijelimo iznos od 119 eura na 30 dana, ispadne da neki od njih dnevno na raspolaganju imaju nešto manje od 4 eura. Svima koji su nedavno ušli u bilo koju trgovinu jasno je da se za taj iznos može kupiti jako malo, a što tek kada tu uračunamo režije i druge troškove.

Gradski oci nedavno su se hvalili s najvećim božićnicama za umirovljenike i druge socijalno ugrožene skupine na prostoru Republike Hrvatske. No kada uzmemo u obzir s koliko novaca ovi ljudi žive tijekom godine, taj “bonus” nekako gubi svoj sjaj. Umirovljenici s mirovinama do 119 eura za Božić će tako dobiti 150 eura, oni s mirovinama do 199 eura dobit će 100 eura, dok će oni s mirovinama do 292 eura dobiti 80 eura božićnice.

Umirovljenicima s najmanjim mirovinama ukupna godišnja primanja iznosit će tako 1.578 eura, umjesto dosadašnjih 1.428 eura. Čisto usporedbe radi, prosječna neto mjesečna plaća u Hrvatskoj u kolovozu je iznosila 1.163 eura, dok je prosječna mjesečna mirovina u istom razdoblju iznosila 545 eura. Kada se sve ove brojke uzmu u obzir, može se reći da gotovo 3.500 umirovljenika na području grada Splita živi u teškom siromaštvu, zaključuje Slobodna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.