Prati nas

Vijesti

Akontativno

Subašić najavio novo podizanje mirovina u FBiH

Novi direktor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, najavljuje daljnje povećanje iznosa mirovina. Umirovljenicima poručuje da nema razloga za brigu.

Objavljeno

|

Kada stižu povećane penzije u Federaciji Bosne i Hercegovine?
ilustracija: S. Bura/mj

Halil Subašić je odlukom Vlade FBiH na posljednjoj sjednici imenovan za direktora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO). Za portal Avaz.ba progovorio je o ranijim isplatama mirovina i budućim podizanjima iznosa mirovina.

“S velikim zadovoljstvom konstatiram da su mirovine za studeni 2023. godine isplaćene u subotu, 2. prosinca. S obzirom na to da je člankom 131. Zakona o PIO propisano da Federacija Bosne i Hercegovine osigurava mjesečna sredstva za isplatu mirovina najkasnije do petog u mjesecu za prethodni mjesec, nema nikakve smetnje da se isplata mirovina obavi i prije petog u mjesecu. Uz to, imajući na umu prvenstveno potrebe i interese naših korisnika mirovina, nastavit će se trend isplate mirovina prije petog u mjesecu”, najavio je Subašić.

“Razloga za bilo kakvu brigu nema”, kaže Subašić na pitanje o usklađivanju mirovina koje će se i dalje, dodaje, obavljati sukladno odredbama Zakona o PIO. “Zakon propisuje da se mirovine usklađuju 15. travnja svake godine na način da se usklađivanje obavlja u visini zbroja 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 porasta porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.”

Subašić kaže da je postavljen je cilj, uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj umirovljenika da se već početkom iduće godine realizira akontativno povećanje mirovina, konkretno od siječnja 2024. godine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.