Prati nas

Vijesti

Negodovanje oporbe

Vlada je na glasanje u Sabor poslala mini mirovinsku reformu

Ove je izmjene oporba dočekala s velikim protivljenjem tvrdeći da je riječ o modelu osjetljivom na korupciju te da ga nema niti jedna država na svijetu.

Objavljeno

|

Piletićeva mirovinska reforma nije oduševila oporbu. Ulaganje dijela mirovinske štednje u alternativne fondove, uz državno jamstvo, oporba smatra koruptivnim modelom koji nije viđen nigdje u svijetu.
Marin Piletić (screenshot: Youtube)

Vlada je na saborsko izglasavanje poslala konačne prijedloge izmjena i dopuna zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, o mirovinskim osiguravajućim društvima i o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Riječ je o svojevrsnoj mini reformi koja ja se provodi izmjenama četiriju zakona.

“Glavni ciljevi su povećanje broja korisnika mirovina iz prvog i drugog stupa, što se misli postići povećanjem i omogućavanjem jednokratne isplate u visini do 20 posto ukupno kapitaliziranih sredstava u drugom stupu”, kazao je ministar mirovinskog sustava Marin Piletić.

Mirovina se kani podići i povećanjem dodataka koji se određuje na osnovu mirovine iz prvog stupa i to u visini od 27 posto umjesto dosadašnjih 20,25 posto te omogućavanjem isplate mirovine iz drugog stupa bez usklađivanja s inflacijom uz obvezu informiranja o posljedicama takvog izbora, objasnio je ministar Piletić na sjednici Vlade.

Kako je istaknuo, jedan od ciljeva tih izmjena je i povećanje prinosa obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova kroz uvođenje nove vrste imove u koju društva mogu ulagati imovinu obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, kao što su nekretnine, neuvrštene hipotekarne obveznice i udjeli tvrtkama koje nisu izlistane na burzi.

Podsjetimo, ove je izmjene oporba dočekala s velikim protivljenjem tvrdeći da je riječ o modelu osjetljivom na korupciju te da ga nema niti jedna država na svijetu.

“Želeći potaknuti veću aktivnost obveznih mirovinskih fondova i ulaganje u RH, predvidjeli smo mogućnost osnivanja i alternativnog investicijskog fonda te obvezu ulaganja minimalno pet posto sredstava obveznih mirovinskih fondova A i B kategorije u takav fond, s garancijom povrata ukupnog ulaganja na kraju trajanja investicijskog fonda i to kao supstitut dijela ulaganja u državne obveznice”, rekao je Piletić

Najavio je da će Vlada, na prijedlog ministra nadležnog za mirovinski sustav i uz suglasnost ministra financija u roku od 12 mjeseci donijeti uredbu kojom će urediti način izdavanja takvog državnog jamstva.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.