Prati nas

Vijesti

Hrvatska vojska

Vojnici će raditi do 50. godine, a onda mogu u punu mirovinu

U promjene Zakona ide se zato da bi svi vojnici nakon završetka svoje vojne službe imali pravo otići u (punu) mirovinu, stoji u obrazloženju zakonskih izmjena.

Objavljeno

|

Ministar Anušić predstavio hitnu izmjenu Zakona o službi u Oružanim snagama, podižući dobnu granicu za odlazak u mirovinu na 50 godina. Cilj je osigurati pravo na mirovinu vojnicima nakon službe i potaknuti regrutaciju novih vojnika.
Ivan Anušić (scr: Youtube)

Ministarstvo obrane uputilo je u javno savjetovanje prijedlog izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama kojim se za vojnike i mornare dobna granica za stjecanje prava na odlazak iz službe podiže sa sadašnjih 45 na 50 godina.

U promjene Zakona ide se zato da bi svi vojnici nakon završetka svoje vojne službe imali pravo otići u (punu) mirovinu, stoji u obrazloženju zakonskih izmjena, analizira Jutarnji.

Naime, bez obzira na to što vojnici imaju beneficirani radni staž – primjerice, pripadnici gardijskih brigada, mornari ili vojni policajci za svakih 12 mjeseci provedenih na dužnosti stječu 15 mjeseci mirovinskog staža, dok se pirotehničarima ili vojnicima koji služe u mirovnim misijama u stranim zemljama svakih 12 računa kao 18 mjeseci mirovinskog staža – nekim pripadnicima Oružanih snaga vojna služba po sili zakona prestaje prije nego što uspiju skupiti dovoljno staža kako bi odmah po odlasku iz vojske mogli aktivirati pravo za odlazak u mirovinu.

Stoga je Ministarstvo obrane predložilo izmjenu spomenutog Zakona po hitnom postupku kako vojnici kojima će vojna služba završiti već 31. prosinca ove godine ne bi ostali bez prava na mirovinu.

Odluka da se vojnike u službi zadrži pet godina duže neće pomoći samo njihovom lakšem ostvarivanju prava na odlazak u mirovinu, već će pomoći i Oružanim snagama koje se suočavaju sa sve slabijim interesom za ulazak u vojnu službu.

“Trend je takav da opada interes i za dragovoljno i za svako drugo služenje u Hrvatskoj vojsci, sukladno sa svim onim okolnostima koje nisu specifične samo za Hrvatsku, nego i za sve države svijeta. Moramo jačati sigurnost, a sigurnost se jača kroz kvalitetnu Hrvatsku vojsku. Materijalna prava su ključna kad se govori o motivaciji i regrutaciji novih vojnika”, istaknuo je ministar Ivan Anušić samo tjedan dana nakon stupanja na svoju novu dužnost.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.