Prati nas

Mozaik

Oprez!

10 običnih namirnica koje mogu biti smrtonosne za vašeg psa

Mnoga ljudska hrana nije dobra za pse i može uzrokovati bilo što, od želučanih tegoba do stanja opasnih po život. Najbolje je držati se potpune i uravnotežene prehrane koja je namijenjena psima.

Objavljeno

|

Kućni ljubimci su spas od samoće i usamljenosti.
ilustracija: S. Bura/mj

Kao vlasnici kućnih ljubimaca, imamo odgovornost brinuti se o njima. Jedan od dijelova te brige čini zdrava i balansirana prehrana bez opasnih namirnica i kemikalija.

Nažalost, kako smo skloni ljubimcima, a posebno psima, dodjeljivati ljudske karakteristike, mnogi vlasnici ljubimcima daju poslastice misleći da ono što godi njima osobno, godi i njihovim životinjama. No, to je daleko od istine i može imati razorne posljedice za životinjski organizam. U nastavku donosimo popis namirnica i poslastica koje ne biste smjeli davati svom psu, ma koliko ih tražio i uživao u njima.

1. Čokolada

Riječ je o jednoj od najopasnijih poslastica koje možete dati psu. Razne prirodne kemikalije koje se nalaze u kakau, od kojih je najvažnija teobromin, mogu biti otrovne za pse čak i u malim količinama. Posljedice mogu biti razne; od napadaja preko aritmija do smrti, ako se pravovremeno ne reagira. Tamna čokolada, koja ima veći udio kakaovca, otrovnija je od mliječne čokolade. Međutim, čak i slastice s okusom čokolade, poput keksa ili torti, mogu predstavljati rizik za pse.

2. Svježe grožđe i grožđice

Psi ne bi trebali jesti grožđe i njegove sušene verzije. Grožđe može uzrokovati zatajenje bubrega kod pasa. Neki psi mogu bez problema pojesti šaku grožđica, dok će drugima nakon samo dva ili tri zrna grožđa zatajiti bubrezi. Ne isplati se psima davati ovo voće, čak ni kao povremenu poslasticu.

3. Umjetna sladila, posebice ksilitol

Ksilitol može uzrokovati ozbiljne probleme. Pseća tijela mogu zamijeniti s pravim šećerom, zbog čega njihova gušterača oslobađa ogromnu količinu inzulina. Kako nema stvarnog unosa šećera, razina šećera u krvi pada opasno nisko, što može dovesti do drhtavice, konvulzija, kome i smrti. Također može uzrokovati oštećenje jetre. Ksilitol se može naći u nizu proizvoda, uključujući bombone, žvakaće gume, stomatološke proizvode pa čak i maslac od kikirikija. Uvijek provjerite sastojke prije nego svom psu date bilo kakvu ljudsku hranu i odvedite ga veterinaru ako nešto greškom pojede.

4. Crveni luk i češnjak

Velike količine luka i češnjaka mogu oštetiti crvena krvna zrnca psa, što dovodi do potencijalno opasne anemije. Također može uzrokovati ozbiljne želučane tegobe. Odbacite savjete nestručnih osoba koje tvrde da dodavanje češnjaka psećoj hrani pomaže u borbi protiv crijevnih parazita.

5. Kava i napici s kofeinom

Kofein može dovesti do hiperaktivnosti, grčenja mišića, napadaja i nepravilnih otkucaja srca, a nažalost može biti koban u dovoljno velikim dozama. Osim kave, pripazite na bezalkoholna pića s kofeinom kao što su Cola i energetska pića. Tablete kofeina također mogu biti vrlo opasne.

6. Alkohol

Alkohol nije dobar za ljudsko zdravlje, a za pseće je još i gori. S obzirom na manju tjelesnu masu, dovoljne su i male količine alkohola da bi izazvale trovanje ili, ponekad, smrt. Psima ne godi okus alkohola u raznim žesticama, no u blažim varijantama poput voćnih vina, likera, piva i koktela, neće ga osjetiti, što može dovesti do kobnog trovanja. Sva alkoholna pića učinite nedostupna psima.

7. Oraščići makadamije

Većina orašastih plodova je prilično bogata teško probavljivim sastojcima i često može uzrokovati želučane tegobe kod pasa, ali makadamija je i otrovna. Ne samo da uzrokuje povraćanje i proljev, već može uzrokovati slabost, drhtanje mišića i povišenu tjelesnu temperaturu. Srećom, ovo je rijetko kobno, ali je ipak neugodno za psa.

8. Mliječni proizvodi

Iako tehnički nisu otrovni, mliječni proizvodi poput mlijeka, sira ili jogurta mogu kod pasa izazvati ozbiljne crijevne smetnje. Većina pasa ne podnosi laktozu, što znači da ne proizvodi enzime potrebne za probavu nekih šećera koji se nalaze u mlijeku. Umjesto toga, te šećere fermentiraju bakterije u crijevima, što dovodi do nadutosti, proljeva i izuzetno neugodnih plinova. Što više mlijeka pas pije, to će učinak biti gori. Ako ćete psu davati bilo kakve mliječne proizvode, neka to bude samo mala količina.

9. Kosti

Kosti tehnički nisu otrovne, ali su hrana koja može biti opasna za pse. I kuhane i sirove kosti mogu uzrokovati brojne probleme, od lomljenja zuba ili zapinjanja u grlu do crijevnih blokada ili stolice pune oštrih krhotina čije izbacivanje može biti jako bolno za psa.

10. Sol

Slana hrana je često privlačna psima, ali previše soli nije dobra za njih. Psi koji pojedu veliku količinu soli u kratkom vremenskom razdoblju mogu se otrovati, a to pak može biti kobno za njih. Neki psi s određenim zdravstvenim problemima trebali bi izbjegavati dodatnu sol u prehrani. To su psi sa srčanim ili bubrežnim problemima ili psi s epilepsijom koji uzimaju kalijev bromid za liječenje svog stanja. Hranu s visokim udjelom soli držite izvan dohvata pasa.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.