Prati nas

Vijesti

Nema akontacije

Akontativni model nije izvjestan, veće mirovine u FBiH tek u svibnju

Za sada, poručuju iz Zavoda, akontativni model nije izvjestan. S druge strane umirovljenici kažu da žive pet puta lošije od onoga što bi bilo normalno.

Objavljeno

|

Federalni Zavod najavljuje odluku o usklađivanju mirovina 15. travnja, s mogućim povećanjem od 6%. Unatoč neizvjesnosti oko proračuna, savezi umirovljenika traže hitan sastanak s premijerom. Ugroženi umirovljenici ističu da je izvanredno usklađivanje nužno uz redovno povećanje mirovina.
ilustracija: S. Bura/mj

Gotovo sigurne najave nadležnih instanci u Federaciji BiH koje su se iznosile proteklih mjeseci o povećanju umirovljeničkih primanja početkom ove godine, a temeljem takozvanog akontativnog modela redovnog usklađivanja mirovina, istopile su se usvajanjem odluke o privremenom financiranju.

Tako je za sada sve izvjesnije, zbog činjenice da ni prijedlog proračuna za ovu godinu nije utvrđen, da će povećanje mirovina uslijediti tek u svibnju, javlja Avaz.

U Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje navode da je upravo izvjesno očekivati donošenje odluke o redovnom usklađivanju mirovina 15. travnja, a u postotku koji će biti rezultat rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Te podatke objavljuje Federalni zavod za statistiku, a, prema dosadašnjim pokazateljima, mirovine bi trebale biti povećane za šest posto.

“Ako bi proračun bio uskoro usvojen, onda bi, jasno, Vlada FBiH imala mogućnost donijeti odluku o akontativnom usklađivanju, što je, zapravo, isplata unaprijed na temelju redovnog usklađivanja. Međutim, kako stvari trenutno stoje, akontativno usklađivanje ili model nije izvjestan”, rekao je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda.

Svjesni su toga i u savezima udruženja umirovljenika FBiH, koji su zajedno, još 21. prosinca, zatražili hitan sastanak s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i njegovim suradnicima te direktorom Zavoda.

“Do sada nismo dobili odgovor, a mišljenja smo da je premijer morao naći vremena za nas i probleme koji tište našu populaciju. Bez obzira na to što trenutno sve stoji sumnjivo po pitanju usvajanja proračuna, donekle sam optimističan da će se, ipak, to dogoditi. Jer, ako se proračun skoro ne usvoji, iskreno, ne znam kako ćemo to moći prihvatiti”, kazao je Ivo Kožul, predsjednik Saveza umirovljenika FBiH.

“U ovom periodu iza nas mi smo debelo oštećeni, tako da naši umirovljenici ne mogu zadovoljiti potrebe potrošačke košarice više od jedne petine. Dakle, pet puta slabije živimo od onoga što bi bilo normalno. Stoga, uz redovno usklađivanje mirovina, neophodno je izvršiti i izvanredno. Od toga nećemo odustati”, dodao je Kožul.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.