Prati nas

Vijesti

Željeznica

Besplatan vlak je hit među umirovljenicima, HŽ otkrio kamo najčešće putuju

Riječ je o pilot-projektu koji će se provoditi do kraja godine, a u sklopu kojeg umirovljenici besplatno mogu putovati unutar Hrvatske vlakom u svrhu svakodnevnih i povremenih putovanja poput jednodnevnih izleta, posjeta događajima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i drugih putovanja.

Objavljeno

|

Besplatno putovanje vlakom za umirovljenike od 65 godina! Do 7. siječnja izdano 11.514 profila, omogućeno 10.000 putovanja. Najčešće relacije Zagreb-Dugo Selo, Vinkovci, Koprivnica itd. Izrada pametne kartice uz zahtjev, mirovinu HZMO-a, ID i 2,65 €. Zadovoljni odzivom, najviše profila u Zagrebu, Vinkovcima, Osijeku. #BesplatnoPutovanje #Umirovljenici #Vlak #HŽ
foto: Sandro Bura

Kako od početka ove godine svi umirovljenici i osobe starije od 65 godina imaju pravo na besplatno putovanje vlakom, Jutarnji list je od HŽ Putničkog prijevoza zatražio podatke o broju umirovljenika koji su se dosad prijavili za ovu mogućnost.

Naime, za ostvarivanje prava na besplatno putovanje, umirovljenici odnosno osobe starije od 65 godina trebale su izdvojiti 2,65 eura za kupnju posebnog profila u sklopu pametne kartice, a, prema podacima HŽ-a, do 7. siječnja ispostavljeno je 11.514 profila.

“Izuzetno smo zadovoljni odzivom umirovljenika i osoba starijih od 65 godina, čemu u prilog govori da je do 7. siječnja ostvareno oko 10.000 putovanja umirovljenika i osoba starijih od 65 godina”, poručili su iz HŽ Putničkog prijevoza.

Dodali su također kako su najčešće relacije putovanja od Zagreba do Dugog Sela, Vinkovaca, Koprivnice, Ivanić-Grada, Sesveta, Križevaca, Bjelovara, Zaboka, Brdovca i Karlovca, a najviše profila ispostavljeno je na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, zatim u Vinkovcima, Osijeku, Koprivnici i Slavonskom Brodu.

Kako do besplatne vožnje vlakom?

Pilot-projekt traje do 31. prosinca 2024. godine. Umirovljenici i osobe starije od 65 godina sada mogu besplatno putovati vlakom. Sve što trebaju je imati pametnu karticu HŽ-a. Umirovljenik za aktiviranje ove usluge na blagajni treba predočiti ispravu o primanju mirovine HZMO-a i identifikacijski dokument, a osoba starija od 65 godina identifikacijski dokument, dok se za postupak plaća jednokratno 2,65 eura.

Novi korisnici besplatnog prijevoza trebaju popuniti zahtjev za izradu pametne kartice koji mogu preuzeti na blagajni ili ovdje. Zahtjev i potrebnu dokumentaciju o mirovini i/ili godinama starosti trebaju predati na blagajni ili putem e-maila [email protected].

Pametna kartica izrađuje se u roku od 7 dana od predaje zahtjeva i podiže se na blagajni na kojoj je predan zahtjev. U slučaju da zahtjev šalju e-mailom, korisnici trebaju poslati i potvrdu uplate u iznosu od 2,65 eura na IBAN HR9523400091510252920 nakon čega će biti obaviješteni o mjestu preuzimanja pametne kartice, priopćile su Hrvatske željeznice.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.