Prati nas

Vijesti

Novac i zdravlje

Drastično poskupila participacija, rastu cijene i privatnih dopunskih osiguranja

HZZO, koji osigurava 1,6 milijuna građana, zbog najavljenih poskupljenja kod konkurentnih privatnih kuća, očekuje i veći priljev novih osiguranika.

Objavljeno

|

Rastu cijene participacije i privatnih polica zdravstvenog osiguranja. Zbog toga državni osiguratelj očekuje veći priljev novih osiguranika.
foto: Mojevrijeme.hr

Svi koji nemaju dopunsko osiguranje od ove godine plaćat će skuplje zdravstvene usluge. Naime, prvog dana 2024. godine stupila je na snagu odredba Zakona iz obveznog zdravstvenog osiguranja gdje se mijenjaju najniži i najviši iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite.

Za otprilike 33 posto mijenjaju se svi ti troškovi sudjelovanja (participacije). Donedavno je najviši iznos sudjelovanja koji smo plaćali iznosio malo više od 265 eura, a sada je 530 eura, rekla je za HRT Morana Krušarovski, pomoćnica ravnatelja za dobrovoljno zdravstveno osiguranje HZZO-a.

Tako će, primjerice, dan bolničkog liječenja stajati 17,70 eura, za specijalističku dijagnostiku plaćat će se 8,83 eura, dok će se za posjet obiteljskom liječniku ili za lijek na recept u ljekarni plaćati kao i do sada 1,32 eura. Maksimalan iznos participacije udvostručuje se na 530 eura.

Poskupljenjima se, među ostalim, građane želi potaknuti na plaćanje dopunskog osiguranja, ističe predstavnik udruga pacijenata. “Ako pogledate cijenu pojedinih zdravstvenih usluga u odnosu na cijenu osiguranja onda je to puno manji udarac zapravo ako se ljudi osiguraju kroz dopunsko osiguranje i u tom slučaju je to poželjno”, ustvrdio je za javnu televiziju Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Privatna osiguranja dižu cijene

A onima koji dopunsko plaćaju kod privatnih osiguravatelja – poskupljuju police. Hrvatski ured za osiguranje, koji okuplja privatne osiguravajuće kuće – kao razloge poskupljenja navodi rast cijena u zdravstvenoj zaštiti. “Dosadašnje cijene polica osiguranja već su dulje vrijeme na snazi, dok su troškovi bolničko i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, koje te police pokrivaju, povećani zadnjih godina za oko 30 posto, od čega samo u zadnjih godinu dana 9 posto”, stoji u priopćenju Hrvatskog ureda za osiguranje.

HZZO za sada neće dizati cijene dopunskog osiguranja

Cijena dopunskog ostaje ista kod državnog osiguravatelja, HZZO-a. Povećava se i cenzus za one koji imaju pravo besplatno se osigurati. To će pravo ostvariti svi kojima ukupni mjesečni prihod u protekloj godini po članu obitelji nije veći od 379,49 eura ili 475,12 eura za samce. HZZO, koji osigurava 1,6 milijuna građana, zbog najavljenih poskupljenja kod konkurentnih privatnih kuća, očekuje i veći priljev novih osiguranika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.