Prati nas

Vijesti

Novac

Mirovinsko godišnje pošalje 330 milijuna eura u inozemstvo

Pri samom vrhu se, interesantno, nalazi i Australija. Gotovo 6,2 tisuće korisnika u Australiji je u 2022. godini primilo protuvrijednost od gotovo 10 milijuna eura.

Objavljeno

|

Koliko je povećanje penzija?
foto: Claudio Divizia /Scopio

Inozemna mirovina je građanima u Hrvatskoj i regiji već desetljećima svojevrstan znak prestiža. U prošlim desetljećima ona se čak i naglašavala u oglasima u kojima su primatelji tražili romantične partnere jer je slovila kao indikator financijske sigurnosti.

Uglavnom se radilo o mirovinama ostvarenim na radu u Njemačkoj, Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi ili Švicarskoj. Čak i ispodprosječna mirovina iz neke od tih država bila je dovoljna za vrlo pristojan život ovdje, javlja Bloomberg Adria.

I dok se i danas nerijetko objavljuju brojke o tome koliko u Hrvatsku pristiže stranih doznaka, upravo od nekad i danas zaposlenih hrvatskih građana u inozemstvu, nešto su rjeđe informacije o tome koliko se iz Hrvatske isplaćuje mirovina onima koji žive u drugim državama.

Još je rano za brojke koje bi obuhvatile 2023. godinu, ali iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) su objavili da je u 2022. godini korisnicima mirovina u drugim državama isplaćeno ukupno 335 milijuna eura.

Najviše od toga, čak 80 posto odnosno 268 milijuna eura, isplaćeno je primateljima u samo dvije države – Bosni i Hercegovini te Srbiji. Razumljivo, imajući u vidu zajedničke granice i prošlost zbog čega je tamo i najviše korisnika. Od njih ukupno 173,7 tisuća u 2022. godini, u BiH ih je bilo 65 tisuća, a u Srbiji 61 tisuća. Daleko na trećem mjestu nalazi se Njemačka s 15,5 tisuća, pa Slovenija gdje živi desetak tisuća primatelja mirovina iz Hrvatske.

Pri samom vrhu se, interesantno, nalazi i Australija. Podaci HZMO-a pokazuju da je tamo primatelja hrvatskih mirovina čak i više nego u Crnoj Gori, Makedoniji ili Austriji. Gotovo 6,2 tisuće korisnika u Australiji je u 2022. godini primilo protuvrijednost od gotovo 10 milijuna eura.

Zanimljivo je i da je nekoliko tisuća eura otišlo umirovljenicima čak i u Armeniju, Tajland, Paragvaj ili Peru. Na listi zemalja kamo su u 2022. godini isplaćene hrvatske mirovine nalaze se i Filipini, istina s tek devet tisuća eura za cijelu godinu, ali nastave li se sadašnji trendovi s tržišta rada, u dogledno vrijeme će i taj iznos skočiti. Nepala i Indije zasad nema, ali će se sigurno i oni jednog dana pojaviti na popisu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.