Prati nas

Mozaik

Imovina

‘Stric je sve ostavio susjedi, kako poništiti njegovu oporuku?’

Zakon o nasljeđivanju propisuje uvjete i rokove unutar kojih se može osporiti nečija oporuka. Dakako, ograničen je i krug osoba koje to mogu učiniti.

Objavljeno

|

Kako osporiti oporuku u Hrvatskoj? Postoji li rok za pokretanje postupka osporavanja oporuke u Hrvatskoj? Kako funkcionira pravni proces poništenja oporuke zbog prijetnje, sile ili zablude u Hrvatskoj?
ilustracija: S. Bura/mj

Oporuke su koristan pravni instrument kojim oporučitelji raspoređuju svoju imovinu po smrti i sprječavaju nesuglasice, najčešće, unutar obitelji. Oporuka može biti nagrada, ali i svojevrsna kazna ili poruga onome koga je oporučitelj spomenuo ili ga nije spomenuo u oporuci.

Nije rijetko da oni koji budu nenadano izostavljeni iz oporuke propitkuju njenu valjanost i uvjete pod kojim je napisana. S jednom takvom sumnjom bavilo se i Pravno savjetovalište Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH). Naime, nećak je odlučio osporiti stričevu oporuku.

“Prije 3 godine vođen je ostavinski postupak nakon strica koji je oporukom sve ostavio susjedi. Saznao sam da je stric bio nagovoren i praktički prevaren, bio je u zabludi, i tako potpisao tu oporuku. Želio sam pokrenuti poništenje oporuke, ali su mi rekli da sam zakasnio. Koji je rok za pokretanje tog postupka?” upitao je M.Ž. iz Osijeka.

Pravnici SUH-a u svojem odgovoru upozoravaju da Zakon o nasljeđivanju dopušta poništenje oporuke zbog mana volje oporučitelja kao što su prijetnja, sila, prevara ili zabluda.

“Oporuka zbog tih razloga može biti poništena u cijelosti ili samo djelomično. Međutim, poništenje oporuke može zahtijevati samo osoba koja za to ima pravni interes. To znači da možete pokrenuti postupak ako imate od poništenja korist, na primjer ako biste bili nasljednik da nema oporuke”, navode u Savjetovalištu.

“Pored toga, rok za pokretanje postupka je jedna godina od kada ste saznali  za razlog poništenja, a počinje teći od proglašenja oporuke. Nakon proteka 10 godina od proglašenja oporuke, više se ne može pokrenuti taj postupak. Iznimno, rok za poništenje prema osobi koja je prouzročila mane volje oporučitelja, ili za to znala ili morala znati, je 20 godina od proglašenja oporuke.”

“Dakle, ako imate pravni interes i ako nije prošlo više od godinu dana od vašeg  saznanja za mane volje vašeg pokojnog strica kod pisanja oporuke, možete pokrenuti postupak. U suprotnom ste zakasnili. Naravno da morate imate dokaze za svoje tvrdnje kako biste uspješno i pravilno mogli voditi postupak”, zaključuju pravnici Sindikata umirovljenika Hrvatske uz savjet da se za takav posao ipak angažira stručna osoba, dakle, odvjetnik.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.