Prati nas

Vijesti

Uredba

Koliko će poskupjeti domovi zbog podizanja plaća zaposlenima?

Neke županije već najavljuju rast cijena do 20 posto, no druge će pokušati razliku namaknuti iz proračuna svjesni da korisnici jednostavno nemaju taj novac.

Objavljeno

|

Ne daj mamu u dom
ilustracija: S. Bura/mj

Nova uredba o koeficijentima za izračun plaće u javnim službama donosi povišicu plaće i za zaposlene u sustavu socijalne skrbi, ali županijama koje su osnivači domova za starije to stvara golem pritisak. Jer će one morati namaknuti razliku za plaće, a ne uspiju li to pokriti iz vlastitih sredstava, teret će se preliti na korisnike domova. A to je opcija koju mnogi žele izbjeći, analizira RTL.

U varaždinskom Domu za starije i nemoćne izračunali su da će im dodatni trošak na mjesečnoj razini za plaće 126 zaposlenika biti oko 35 tisuća eura. “Kad se to pomnoži s devet mjeseci u ovoj godini, dođe se do više od 300 tisuća eura koje mi nemamo. Ako nam županija ne pomogne, ne znam kako ćemo“, ističe Alen Runac, ravnatelj Doma za starije i nemoćne u Varaždinu. O rastu cijene smještaja za 350 korisnika boji se i razmišljati.

“Naši korisnici su radili u tradicionalnim djelatnostima našeg kraja. To su male mirovine i ako mi dignemo cijenu, a prema nekim proračunima cijene bi se trebale dići od 30 do 50 posto, to bi bio velik udarac za njihove kućne proračune i mislim da oni to ne bi mogli izdržati”, dodaje Runac.

Oglas

U varaždinskom Domu za starije i nemoćne cijene smještaja kreću se od 400 do 650 eura i posljednji su put povećane sredinom 2022. godine. Županija je i lani financijski pomogla kako korisnici ne bi osjetili teret inflacije. U ovoj godini osigurala je novih 527 tisuća eura, no to neće biti dovoljno i za pokrivanje razlike u plaćama zaposlenika, pa će se morati tražiti rješenje.

Sličan problem imaju i druge županije. Istarska je osnivač čak četiriju domova za starije na svom području. Za plaće se na mjesec izdvaja 408 tisuća eura. Poveća li se zaposlenicima plaća za 10 posto, to će biti novi trošak do kraja ove godine od oko 450 tisuća eura. Župan najavljuje rast cijena domova.

“Cijene će se morati korigirati, ne samo zbog rasta plaća već povećanja svih drugih materijalnih troškova od hrane, energenata, itd. Razmišljamo o razini između 10 i 20 posto”, ističe Boris Miletić, istarski župan.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji domovi će, ne zbog rasta plaća već rasta troškova, od veljače poskupjeti od 10 do 15 posto. Od travnja će najvjerojatnije poskupjeti i Dom za starije i nemoćne u Bjelovaru. Povećanje je najavljeno početkom godine zbog stalnog rasta režijskih te troškova održavanja zgrade i nabave namirnica. Ističu kako su im znatno porasli računi za komunalnu naknadu, javlja RTL.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.