Prati nas

Mozaik

Psi su zakon

‘Moj pas je jedno od moje djece!’ To je bezuvjetna ljubav, potvrđeno je

Mnogi će reći da su vlasnici ljubimaca ljubazniji, suosjećajniji, pažljiviji i mudriji ljudi u usporedbi s onima koji nemaju kućne ljubimce. Vlasnici pasa kažu da su im njihovi četveronožni prijatelji pomogli jasnije vidjeti svijet oko sebe, ali i uspostaviti nove odnose s ljudima.

Objavljeno

|

ilustracija: mj/mojervrijeme

Volite svog psa, to je posve jasno. A s obzirom na broj radnih mjesta koja otvara industrija prehrane, zdravstvene skrbi i opreme za kućne ljubimce, čini se da je ta ljubav jača no ikada. Uz sve, znanstvenici su potvrdili da bezuvjetna ljubav koju imate prema psu vrlo podsjeća na ljubav roditelja prema djeci.

“Nemam vlastito dijete, ali imam nećake i nećakinje. Mogu reći da apsolutno volim svog psa kao dijete”, kaže za abcNEWS Wendy Diamond, urednica jedne od brojnih publikacija posvećenih kućnim ljubimcima. “Moj pas ovisi o meni; učinila bih bilo što za svog psa”, dodaje.

Baš kao što vlasnici kućnih ljubimaca opisuju obožavanje koje osjećaju prema psima, znanstvenici iz Opće bolnice Massachusetts potvrdili su da je veza između šteneta i vlasnika vrlo slična majčinskoj ljubavi, a to su i objavili u znanstvenoj publikaciji Plos One.

Ispitali su skupinu žena koje su imale dijete u dobi od dvije do deset godina. Ujedno su ispitane žene imale i psa koji je živio u njihovim domovima najmanje dvije godine. Ispitanicama su prikazane slike njihovog psa i djece, nakon čega je skener registrirao signale ljubavi koji su se aktivirali u mozgu.

“Majke su pokazale slične emocije za dijete i psa. U oba slučaja, radilo se o pozitivnim emocionalnim reakcijama koje su bile intenzivnije nego u slučaju kada bi im se prikazivale slike nepoznate djece i pasa”, zaključila je studija.

Devin Crouch, majka, domaćica i influencerica vjeruje da apsolutno možete voljeti svog psa poput djeteta. “Imamo dvogodišnjaka, a za Tobyja, našeg psa, kažem da je jedno od moje djece”, kaže Crouch. “Gledajući kako Toby voli našeg sina, baš kao da je štenac ili njegov brat, moja ljubav prema njemu raste”, zaključila je ova majka i vlasnica psa.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.