Prati nas

Vijesti

Komšiluk

Najvišu mirovinu u Srbiji prima tek 69 osoba, ovo je njen iznos

Baš kao Hrvatskoj, i u Srbiji je propisan najveći iznos mirovine. Primaju je malobrojni, a radi se o znatnom iznosu koji će uskoro dodatno porasti.

Objavljeno

|

Najvišu mirovinu, koja će se uskoro primaknuti iznosu od 2.000 eura, u Srbiji prima svega 69 osoba. Tko su oni?
ilustracija: S. Bura/mj

I Srbija prema važećem zakonu o mirovinskom osiguranju ima propisanu najnižu moguću mirovinu, no taj zakon definira i najvišu moguću mirovinu. Takvu mirovinu u Srbiji prima tek 69 osoba.

Prema posljednjem dostupnom statističkom izvješću Fonda PIO, najviša mirovina u Srbiji iznosi točno 200.475 dinara (1.710 eura), ali mirovina za siječanj koja će se isplatiti u veljači bit će znatno veća.

U praksi, prema Zakonu o PIO-u, nitko u Srbiji ne može imati više od 45 godina staža ili osobni koeficijent veći od 3,8. Time je ova mirovina “zaključana” na ovom iznosu. Sa siječanjskim povećanjem od 14,8 posto najviša mirovina u Srbiji penje se na 229.745,34 dinara (1.960 eura), izračunao je Blic.

Formula za izračun mirovine nije jednostavna, ali suština je da što je veća plaća tijekom radnog vijeka, to je veća i mirovina. Visina mirovine jednaka je umnošku osobnog i općeg boda.

Da bi se došlo do osobnog boda, valja izračunati osobni koeficijent. Do njega se dolazi tako da se godišnja plaća podijeli s prosječnom nacionalnom plaćom u dotičnim godinama, a zatim zbroj dobivenih iznosa treba podijeliti s godinama radnog staža.

Od 1. siječnja 1970. do 2002. primanja se uzimaju u neto iznosu, a od 2003. u bruto iznosu. Kada je poznat koeficijent, treba ga pomnožiti s godinama staža da bi se dobio osobni bod. Dobiveni iznos se tada množi s općim bodom koji od siječnja 2023. godine iznosi 1.111,25 dinara (9,48 eura).

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.