Prati nas

Vijesti

Sigurnost u prometu

Njemačka uvodi žmigavce na biciklima, hoće li je pratiti ostatak EU?

U prodaji ima mnogo varijanti žmigavaca za bicikl, a koštaju od petnaestak eura naviše. Obično se pokazivači smjera skretanja montiraju iza sjedala, a mala kontrolna ploča koja je s njima povezana na upravaljač.

Objavljeno

|

1. Kako uvođenje žmigavaca na sve tipove bicikala može utjecati na sigurnost u prometu, s obzirom na brzine koje postižu električni bicikli? 2. Kako stručnjaci za biciklizam vide prednosti uvođenja žmigavaca na sve bicikle, uzimajući u obzir argumente o nestabilnosti pri podizanju ruke s upravljača, posebno pri većim brzinama? 3. Koje su potencijalne prednosti i izazovi povezani s korištenjem žmigavaca na biciklima, s obzirom na činjenicu da će korištenje biti opcionalno, a ne obavezno?
foto: Surprising_Shots/Pixabay

U Njemačkoj je biciklist dužan rukom dati znak kada skreće, a upravo je u tome problem – posebno kod bicikala koji su podržani električnim motorom pa jure i po 45 kilometara na sat.

Tako u Ministarstvu prometa komentiraju vijest da će uskoro žmigavci biti dopušteni na svim tipovima bicikala, i na onima s motorom i na onima bez. Pravilo bi trebalo uskoro biti uvedeno, potvrđuje Ministarstvo, ali neće biti obveze korištenja žmigavca nego će svatko moći odlučiti sam želi li ih koristiti ili ne, javlja DW.

Kako pojašnjavaju, posebno pri većim brzinama podizanje jedne ruke s upravljača bicikla može uzrokovati nestabilnost. Prema posljednjim dostupnim podacima, u 2022. godini su u Njemačkoj život izgubila 474 biciklista.

Potrebno posebno po mraku

Trenutačno su žmigavci dozvoljeni samo na triciklima ili širokim teretnim biciklima. Dozvoljeni su i na onima koji podsjećaju na rikše, to jest čija je konstrukcija takva da može zakloniti ruku biciklista kada njome daje znak za skretanje.

U Općem njemačkom biciklističkom klubu (ADFC) pozdravljaju novo pravilo. Njihov pravni stručnjak Roland Huhn rekao je da su elektronski pokazivači skretanja daleko uočljiviji od ruke, pogotovo u mraku. On je dodao da ruke često pri skretanju u stvari trebaju biti na kočnici. Huhn kaže da do nesreća najčešće dolazi kad bicikli skreću ulijevo.

Nedavanje znaka košta deset eura

Prema njemačkom zakonu nedavanje znaka za skretanje rukom smatra se prekršajem. Kazna je doduše bagatelna – deset eura. A ako dođe do nesreće, za nedavanje znaka rukom plaća se svega 35 eura.

U prodaji ima mnogo varijanti žmigavaca za bicikl, a koštaju od petnaestak eura naviše. Obično se pokazivači smjera skretanja montiraju iza sjedala, a mala kontrolna ploča koja je s njima povezana na upravaljač.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.