Prati nas

Vijesti

Usklađivanje

Objavljen je postotak: Mirovine opet rastu, je li to dovoljno?

Za očekivati je da će ovo usklađivanje građani osjetiti tek u travnju kada će biti isplaćena mirovina za ožujak sa zaostacima za siječanj i veljaču.

Objavljeno

|

Koliko će rasti mirovine?
foto: Sandro Bura

Siječanjsko usklađivanje donijet će rast mirovina. Po preliminarnom izračunu Hrvatske stranke umirovljenika za 4,84 posto, javlja Nova TV. Za konačan izračun čeka se podatak o prosječnoj plaći za prosinac.

“Onaj tko ima 1.000 eura mirovinu, taj će dobiti recimo 50 eura. Onaj tko ima 300 taj bi dobio negdje oko 15 eura”, rekao je Žarko Delač iz Hrvatske stranke umirovljenika. Stranka se zalaže za linearno povećanje mirovina. “Da svi umirovljenici dobiju jednaki iznos povećanja mirovine, tj. da svi nakon usklađivanja dobiju isti dodatak”, kaže Delač.

“Čujte, svako povećanje dobro dođe. Međutim, je li to dovoljno? E, to je druga stvar”, rekao je umirovljenik Ivan. “Znači za jedan dan što potrošiš, dok si kupiš namirnice što ćeš skuhati, možda za dva dana”, dodala je umirovljenica Bernarda. “Plenković bi nam trebao podići mirovinu da pristojno živimo”, misli umirovljenica Ivana.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine. Određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Ovisno o inflaciji i rastu plaća mirovine su se usklađivale 70 prema 30 posto u korist povoljnijeg indeksa. Od srpnja će se računati 85 prema 15.

“Mi se još uvijek nadamo da će biti dovoljno pametni u Vladi, da će dići na 100 posto povoljnijeg indeksa, onda više ne bi bilo govora o zaostajanju realne vrijednosti mirovina. A u ovom trenutku one i dalje šepaju”, poručila je Jasna A. Petrović iz Sindikata umirovljenika. Kaže: “Potrebna je jedna ozbiljnija reforma koja će vratiti dostojanstvo i pravo na preživljavanje. Ovo je sića!”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.