Prati nas

Vijesti

Njemačka

Sa 77 godina čisti da bi pokrpala mirovinu, srami se svog siromaštva

Skriveno siromaštvo među umirovljenicima u Njemačkoj predstavlja veliki društveni problem. Jedna takva umirovljenica je Annemarie K. (77) iz Dinslakna, koja s malo novca jedva sastavlja kraj s krajem i zato mora nastaviti raditi.

Objavljeno

|

Annemarie K. (77) iz Dinslakna, suočena s mirovinom od 731 € i visokim troškovima, čisti tri sata tjedno da preživi. Njezina priča odražava tešku stvarnost umirovljenika u Njemačkoj. Štedi, kuha jeftino, ali je pod stalnim financijskim pritiskom. Iako trpi, šuti iz stida. Nacionalno, sve više umirovljenika radi zbog nedostatka sredstava. Stopa siromaštva među umirovljenicima u Njemačkoj je alarmantna, osobito među ženama. #Umirovljenici #Siromaštvo #Njemačka
ilustracija: S. Bura/mj

Annemarie K. iz Dinslakna ima 77 godina i mora još uvijek raditi kako bi spojila kraj s krajem. S mjesečnom mirovinom od 731 eura i dodatnih 97 eura pomoći za stanovanje, jedva može pokriti osnovne potrebe. Čak joj je i posjeta frizeru preskupa, javlja rponline. Da bi si mogla priuštiti taj navodni luksuz, Annemarie K. čisti tri sata tjedno.

Uz to, kupuje samo ono što joj stvarno treba i kuha jeftino za nekoliko dana unaprijed. Gotova jela nisu opcija za nju. Zbog velikih troškova, prema njezinim riječima, rijetko pali grijanje. Unatoč štedljivosti i marljivosti, stalno je pod financijskim pritiskom. No, osjeća sram zbog svog siromaštva i radije o tome ne govori. “S time se moram nositi sama”, kaže ova umirovljenica.

Tužan primjer Annemarie K. prema informacijama Caritasa u Dinslaknu nije izoliran slučaj. Sve više umirovljenika prisiljeno je raditi i nakon umirovljenja kako bi pokrili osnovne životne potrebe. Situaciju dodatno pogoršava trenutačni porast cijena koji dovodi mnoge ljude, posebno umirovljenike, u financijske teškoće.

I na nacionalnoj razini je tako. Sve više ljudi u dobi umirovljenja mora raditi jer nemaju dovoljno za život. U Njemačkoj stopa siromaštva među umirovljenicima iznosi 17,6 posto, a među umirovljenicama 18,2 posto. Siromaštvo u starosti češće pogađa žene.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.