Prati nas

Vijesti

Siromaštvo

Svaki četvrti njemački umirovljenik živi s manje od 1.000 eura mjesečno

Prema izračunu Saveznog ureda za statistiku, oko 42 posto umirovljenika u Njemačkoj mora preživjeti s manje od 1.250 eura neto.

Objavljeno

|

Kolike su njemačke penzije?
ilustracija: S. Bura/mj

Više od četiri od deset umirovljenika (42,3 posto) u Njemačkoj ima neto prihod manji od 1.250 eura mjesečno. To pokazuje izračun Saveznog ureda za statistiku na zahtjev zastupnika Dietmara Bartscha, navode njemački mediji, a prenosi portal Fenix magazin.

Otprilike svaki četvrti umirovljenik (26,4 posto) prima manje od 1.000 eura. Žene posebno često imaju nisku mirovinu: 53,5 posto, dakle više nego svaki drugi umirovljenik, prima manje od 1.250 eura mjesečno, a muškaraca 28,2 posto.

Prema njemačkom mirovinskom atlasu mirovinskog osiguranja 2023., prosječna bruto mirovina u 2022. iznosila je 1.728 eura za muškarce i 1.316 eura za žene.

Političar Bartsch govorio je o brojkama kao o “deklaraciji siromaštva za našu zemlju” i nazvao je primatelje mirovina “glavnim gubitnicima inflacije”. U 2024. prijeti im stvarni gubitak kupovne moći četvrtu godinu zaredom: “Ove godine nam treba jednokratno i dodatno povećanje mirovina od deset posto da barem nadoknadimo inflaciju.”

Zbog teškog položaja sve više umirovljenika nastavlja raditi i nakon službenog odlaska u mirovinu. Čak preko milijun zaposlenik je starije od 67 godina. Većina ih u mirovini odluči raditi takozvani mini job.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.