Prati nas

Vijesti

U tri smjene

Umirovljenica Dragica iz Vukovara: ‘Nismo gladni, ali smo željni svega’

‘Moramo se svi zajedno zalagati za veće plaće u Hrvatskoj jer će tada i mirovine biti veće. To je jednostavno sve vezano jedno za drugo’, poručuju iz HSU-a.

Objavljeno

|

Umirovljenice iz Hrvatske, nekada graditeljice nacije, sada jedva preživljavaju s mirovinama ispod granice. Dragica B. iz Vukovara dijeli svoju priču o teškom radu u tvornici, mjesečnoj mirovini od 350 eura i borbi za svaki euro. Dok neki uživaju u povlaštenim mirovinama, većina umirovljenika suočava se s izazovima inflacije i minimalnog rasta penzija. Njihova priča odražava goruću stvarnost umirovljenika diljem Hrvatske.
ilustracija: S. Bura/mj

Desetljećima su vrijedno radili, gradili i podizali Hrvatsku, a sada dobar dio njih jedva preživljava i sastavlja kraj s krajem. Riječ je o dobrom dijelu umirovljenika u Hrvatskoj čije mirovine nisu dovoljne za dostojan život. Najčešće se tu radi o mirovinama iz rada, odnosno ljudima koji su po 30 i više godina radili po tvornicama, javlja Al Jazeera.

“Radila sam preko 30 godina u tvornici Borovo i to teško, ponekada i u tri smjene, a sada jedva preživljavam. Moja mjesečna mirovina iznosi nekih 350 eura sa kojima jedva da mogu normalno živjeti kada platim sve račune i režije. Nemam nekih velikih prohtjeve i ne mogu reći da sam željna nečega, ali ipak pazim na svaki euro. Imam i djecu koja su uvijek tu i spremna pomoći ako zatreba. Na žalost znam i neke penzionere iz Vukovara koji su u puno goroj situaciji i koji ne mogu reći da su gladni, ali su zaista željni svega”, kaže Dragica B. iz Vukovara.

Dodaje kako joj puno znači i to što ima svoj vrt, gdje uzgaja povrće i ima nekoliko voćki, pa ne mora za svaku sitnicu odlaziti na tržnicu gdje su cijene iz mjeseca u mjesec sve više. Uzgaja i piliće, ali i kokoši tako da ima i jaja za osobne potrebe.

“Kupujem ono što moram, a u trgovinama uvijek pratim akcije. To mi je postalo normalno. Na odjeću ne trošim jer ne trebam ništa, a na more ne idem. Dodatno je sve pogoršala inflacija tako da je nešto što je juče koštalo 10 kuna danas 20 i tako redom, a penzije su minimalno rasle”, pojašnjava svoj život Dragica u razgovoru za Al Jazeeru.

Mala izdvajanja u mirovinski fond proizvode male mirovine

Kada se govori o razlozima niskih mirovina Marinko Lukenda, glavni tajnik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i predsjednik stranačke podružnice za Vukovarsko-srijemsku županiju, kaže za Al Jazeeru da postoji više razloga tome. Kao jedan od razloga spominje penalizaciju kojoj podliježu svi oni koji u mirovinu odlaze prije vremena te ističe da se HSU zalaže da se ona ukine.

Drugi razlog su niske plaće koje su današnji umirovljenici nekada imali i koja je osnovica za današnju mirovinu koju primaju. Podsjeća i kako su tijekom proteklih godina plaće bile još manje te da je samim tim za očekivati i da mirovine neće biti prevelike. Isto tako jedan od razloga je i taj što su u vrijeme kada su radili dio plaće dobivali na ruke. Među današnjim umirovljenicima je i jako puno poljoprivrednika koji su po nekoliko godina samo uplaćivali sredstva u mirovinski fond.

“Kod mnogih poslodavaca je bila praksa da se pola plaće, ili nešto više, isplaćuje na račun, a ostatak daje na ruke. To je to vrijeme njima možda bilo dobro, jer su dobivali ‘živi’ novac, ali nitko tada nije razmišljao o posljedicama na visinu mirovina koje osjećaju danas. Drugim riječima malo su izdvajali u mirovinski fond, male su im plaće bile i sada su im isto tako i male mirovine”, kaže Lukenda.

Po riječima Lukende, danas je u Hrvatskoj najmanje 800.000 umirovljenika od kojih neki zaista primaju male mirovine. Napominje i kako mirovine rastu te da današnja prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi oko 450 eura. Podsjeća i na niz mjera pomoći Vlade umirovljenicima.

“Bit ću zadovoljan položajem umirovljenika onda kada svaki umirovljenik bude zadovoljan, a to će teško dogoditi. Kao HSU zalažemo se ne samo za ukidanje penalizacije nego i uvođenje 13. mirovine, češće usklađivanje mirovina i niz drugih stvari koje bi poboljšale kvalitetu života umirovljenika u Hrvatskoj. Moramo se svi zajedno zalagati za veće plaće u Hrvatskoj jer će tada i mirovine biti veće. To je jednostavno sve vezano jedno za drugo i ako jedan dio slagalice ne bude kako treba pojavljuje se problem koji pogađa na desetine tisuća ljudi”, rekao je Lukenda.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.