Prati nas

Mozaik

Svake godine

Umirovljenici (85) obustavljena penzija jer mirovinsko ne vjeruje da je živa

Učiteljica je ostala bez mirovine jer ju je mirovinsko osiguranje zamijenilo s preminulom osobom. Problem traje od 2020., a sustav svake godine iznova traži dokaz života, što izluđuje umirovljenike koji su se našli u sličnoj situaciji.

Objavljeno

|

Umirovljenoj učiteljici Eileen McGrath (85) četiri puta obustavljena mirovina zbog pogrešaka u sustavu. Nepravda koja traje od 2020. godine.
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenoj učiteljici četiri puta je obustavljena mirovina jer mirovinsko osiguranje odbija priznati da je još uvijek živa. Naime, Eileen McGrath (85), ostala je bez mirovine tijekom prosinca kada ju je mirovinsko osiguranje, koje u ime britanske vlade upravlja mirovinama učitelja, zamijenilo s preminulom osobom.

“U studenom sam primila dva pisma mirovinskog osiguranja u kojima su me neizravno pitali jesam li mrtva”, rekla je za The Guardian. “Odmah sam nazvala kako bih pojasnila da sam itekako živa. Ipak, tjedan dana kasnije stigla su još dva pisma s istim pitanjem pa sam ponovno odgovorila da nisam umrla.”

Četiri dana prije Božića otkrila je da joj mirovina nije isplaćena pa je tek nakon opetovane intervencije svoj novac primila u siječnju. Ova umirovljenica novinarima je ispričala da ovo nije prvi put da joj se to događa i da cijelo natezanje oko njenog statusa žive osobe traje još od 2020. godine. Dapače, tijekom lockdowna joj je također obustavljana mirovina.

Iako i sama podržava provjeru primatelja mirovina, umirovljena učiteljica nije zadovoljna činjenicom da joj bilježenje osobe istog imena i prezimena u knjizi umrlih građana može tako zagorčati život. Sustav je posložen tako da kada otkrije podudaranje u bazi umrlih osoba i bazi korisnika mirovina traži provjeru je li korisnik mirovine još živ.

No, problem je u tomu da sustav ne pamti opovrgnutu smrt pa svakih 12 mjeseci iznova traži dokazivanje života, što u konačnici izluđuje korisnike koji svake godine moraju otpisivati da su još uvijek živi. Da bi stvar bila gora, umirovljenike nitko nije upozorio da će im se mirovina obustaviti ako u roku 28 dana ne dostave dokaz da su još uvijek živi. To je, poručuju iz mirovinskog osiguranja, zbog toga da se korisnici ne bi “pretjerano uzrujali”.

No, učiteljica Eileen McGrath sumnja da je problem još i veći. “Oni misle da je manje uznemiravanje umirovljenika obustaviti im mirovinu, nego ih upozoriti na rok od 28 dana. Uostalom, nakon što sam se žalila, mirovina mi je vraćena. Ali se nisu ispričali. U matičnom uredu u knjigu umrlih upisuje se puno ime, prezime i godina rođenja umrlih osoba. Gotovo je nemoguće da postoje još neke umirovljene učiteljice s mojim imenom i datumom rođenja koje umiru iz godine u godinu.”

“Srećom, imam dovoljno novca na štednji da prebrodim ove incidente, ali sigurna sam da nemaju svi tu pogodnost”, rekla je McGrath. “Osim toga, neugodno je i uznemirujuće kad vam svako toliko kažu da misle da ste mrtvi.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.