Prati nas

Vijesti

Pobuna

Umirovljenici FBiH bijesni zbog usklađivanja: Protiv uličarske politike borba na ulici

Nezadovoljni ‘povišicom’ mirovine, umirovljenici poručuju da je vlast tiranski postavljena prema svim ugroženim kategorijama, radnicima, i socijalnim slučajevima.

Objavljeno

|

Kada će umirovljenici prosvjedovati?
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenicima u Federaciji BiH mirovine će biti povećane 5 posto. Riječ je o akontacijskom povećanju za 2024. godinu koje se, inače, događa na godišnjem nivou, a u skladu sa podacima vezanim za rast BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini.

Kada se spomene povećanje mirovina, zvuči kao pozitivna i ohrabrujuća vijest, no kada se zagrebe ispod površine, 5 posto znači tek oko 30 maraka povećanja. Tako će najniža mirovina u februaru, umjesto 538 konvertibilnih maraka (275 eura), iznositi 564 (288 eura), analizira Federalna.

U udruženjima umirovljenika smatraju da su politički lideri ostali nijemi na njihove apele za adekvatnijim mjerama socijalne zaštite. Političari se, kažu, pozivaju na zakone čije izmjene je lako donijeti ako postoji volja. “Nama trebaju pod hitno izmjene zakona o PIO-u koje će omogućiti vanredno usklađivanje mirovina sa rastom inflacije, sa ekonomskim poremećajem”, kaže Haso Halilović, predsjednik Saveza umirovljenika TK-a.

Oglas

Nadležni su i ranije najavljivali vanredno usklađivanje, ali umirovljenici, poučeni dosadašnjim iskustvima, ne vjeruju dok se ne dogodi. Izborna godina bi mogla prevagnuti u njihovu korist, smatraju analitičari. “Hoće li do toga doći, još ne znamo, nema najava, ali izborna je godina, ne bi nas iznenadilo da se to dogodi. To se može očekivati, to je stvar političke volje i prihoda, kako se budu ostvarivali na temelju budžeta”, objašnjava ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Iako u godinama i nerijetko lošem zdravstvenom stanju, umirovljenici u Tuzli svoja prava su tražili i na ulicama. I ponovo će, najavljuju. Zahtjevi koji se odnose na 52 posto prosječne plaće, sigurniju zdravstvenu zaštitu, ali i cjelokupan bolji položaj umirovljenika u društvu stoje pod upitnikom – a da nitko od nadležnih na njih odgovorio.

“Mi imamo tiranski odnos vlasti prema svim ugroženim kategorijama, radnicima, socijalnim slučajevima, i mi se moramo se boriti da bismo to riješili. Ako vlast vodi uličarsku politiku, onda rješenja treba tražiti na ulici”, poručuje Vehid Jahić, predsjednik Stranke umirovljenika Tuzla.

Nadaju se da će se politički lideri uhvatiti u koštac s izazovima socijalne pravde i pružiti konkretna rješenja koja će osigurati dostojanstven i siguran život za one koji su svoj radni vijek posvetili izgradnji društva. Još nije kasno da političari pokažu odlučnost u rješavanju problema i vrate povjerenje građana koje iz dana u dan gube.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.