Prati nas

Vijesti

Putovanja, putovanja

Umirovljenici navalili na kartice za besplatno putovanje vlakom

‘Imam prijateljicu u Osijeku koju često posjećujem, a i ona mene. Također, često odlazimo u Bizovačke toplice, pa vam ne moram ni reći koliko će ovo olakšati naš umirovljenički budžet’, kaže gospođa Marija.

Objavljeno

|

Umirovljenici su oduševljeni prilikom da se besplatno voze vlakom do kraja godine. Dobra vijest je da postoji mogućnost da se ovaj pilot-projekt produlji i nakon 31. prosinca.
ilustracija: S. Bura/mj

Na samom je početku 2024. godine počela provedba pilot-projekta besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina koji im omogućuje neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske.

Sudeći prema dugačkim redovima ispred blagajne osječkog željezničkog kolodvora, gdje se izdaju tzv. pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza kojima se ostvaruje ova pogodnost, osječki su ga umirovljenici objeručke prihvatili, piše Glas Slavonije.

“Znate kako to ide, svi su navalili odmah u utorak, kao da će se kartice razgrabiti, tako da od prvog dana vlada veliki interes, a umirovljenici su se dolazili raspitivati i prije Nove godine. Oni koji već imaju karticu kojom su ostvarivali 50 posto popusta, ne moraju podnositi zahtjev za novu, te iskaznice samo elektronski izmijenimo ovdje na blagajni, a oni koji ih nisu imali, moraju popuniti formular kako bi dobili svoju iskaznicu”, otkrio je Glasu službenik na blagajni, dok je umirovljenicima ljubazno davao upute za ispunjavanje zahtjeva za pametnim karticama.

Među njima je bio i Franjo Roža, koji je otkrio kako ranije nije često putovao vlakom, no sada će, kaže, to svakako činiti. “Ovo je odlična stvar za nas umirovljenike, sada nam se pruža prilika češće putovati. Sin mi živi u Rijeci, a u Zagrebu i Đurđenovcu imam rodbinu, tako da ću ih sada češće posjećivati”, zadovoljno je rekao ovaj osječki umirovljenik.

Istog je mišljenja i gospođa Mirjana, koja je u Osijek po svoju iskaznicu doputovala iz Baranje. “Mi smo u Baranji i putujemo u Osijek po potrebi, a sada ćemo eventualno putovati i nekamo drugamo, zašto ne, ovo je vrlo zgodna pogodnost”, rekla je gospođa Mirjana.

Njezino mišljenje dijeli i Osječanka Marija, također umirovljenica. “Imam prijateljicu u Osijeku koju često posjećujem, a i ona mene. Također, često odlazimo u Bizovačke toplice, pa vam ne moram ni reći koliko će ovo olakšati naš umirovljenički budžet”, nije krila zadovoljstvo.

Brojke kažu da oko 40 tisuća umirovljenika koristi željeznicu, a ovom ih se mjerom želi još više na to potaknuti. Ovisno o rezultatima, iz HŽ-a najavljuju kako bi projekt mogao potrajati i duže od jedne godine, zaključuje Glas Slavonije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.