Prati nas

Vijesti

Umirovljenici zajedno

‘Umirovljenici su u 2023. godini oštećeni za četiri prosječne mirovine’

Umirovljenicima i svima koji će to postati treba biti jasno da se mirovine neće niti mogu realno povećati redovitim usklađivanjima, još manje povremenim paketima pomoći, karticama za popuste, besplatnom vožnjom vlakom, poručuju Umirovljenici zajedno.

Objavljeno

|

Umirovljenici zajedno upozoravaju na rastuće siromaštvo među umirovljenicima. Unatoč najavljenom usklađivanju mirovina od oko 5%, stvarnost je da su mirovine u posljednjih 7 godina realno pale u odnosu na plaće. Prosjek mirovina od 500 eura nije ni blizu obećanih 60% prosječne plaće od 1,200 eura iz 2016. HDZ-u se traži ispunjenje obećanja iz programa "Vjerodostojno" kako bi se spriječila daljnja šteta za 750 tisuća umirovljenika.
ilustracija: S. Bura/mj

Sve više umirovljenika tone u siromaštvo, a svaki slejdeći mjesec mogu kupiti sve manje usluga i robe, usprkos usklađivanjima mirovina, poručuju iz koalicije Umirovljenici zajedno.

“Činjenica je da se mirovine u posljednjih 7 godina u odnosu na plaće realno nisu povećale doslovno ni za jedan jedini postotak, upravo suprotno, mirovine su realno u odnosu na plaće iz 2016. još manje”, navode u priopćenju u kojem su komentirali prve obrise siječanjskog usklađivanja mirovina koje bi trebalo iznositi oko 5 posto. UZ povećanje plaća za 250 tisuća javnih i državnih službenika, dodatno će pasti odnos prosječne mirovine prema prosječnoj plaći, kažu.

Zato ova koalicija podsjeća i traži od HDZ-a da  počne sa ispunjavanjem obećanja iz svog programa “Vjerodostojno” još iz 2016. godine po kojem su prosječne mirovine sa cca 40 posto trebale narasti do 60 posto prosječne plaće.

“Kako je trenutno prosječna plaća1.200 eura, a prosječna mirovina 500 eura, umjesto obećanih 60 posto ili 700 eura, jasno je da svaki umirovljenik prima prosječno 200 eura manju mirovinu svaki mjesec od one koje mu je obećana još 2016. godine. Navedeno znači da je cca 750 tisuća umirovljenika s ‘radničkim’ mirovinama samo u 2023. godini bilo oštećeno za četiri prosječne mirovine. Ako navedeno nije dovoljno za poziv na buđenje svim umirovljenicima onda doista ne znamo što bi ih trebalo trgnuti”, stoji u priopćenju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.