Prati nas

Zdravlje

Zimske radosti

Upozorenje iz Štampara: Ne dajte djeci da jedu snijeg, može biti štetan

Teško je odoljeti tom izazovu da barem malo čistog i bijelog snijega stavimo u usta, osjetimo topljenje i okus tog pahuljastog leda koje nas podsjeća na djetinjstvo. No je li to zdravstveno prihvatljivo?

Objavljeno

|

Smije li se jesti snijeg?
ilustracija: S. Bura/mj

O tome da mnogi ljudi vole jesti snijeg svjedoče brojne rasprave na internetu. No, potpuno nas je iznenadilo dijeljenje recepata na američkom dijelu društvenih medija prema kojima mješavina čistog prhkog snijega i voćnih sirupa daje – ukusan sladoled. Ipak, razumno je pitati: koliko je snijeg siguran za konzumaciju, pogotovo u gradskim područjima?

“Iako smo svi kao klinci barem jednom kušali snijeg, važno je educirati djecu da snijeg nije hrana i da može uzrokovati štetne posljedice po njihovo zdravlje”, piše u najnovijoj objavi Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

“Snijeg je naizgled čist i privlači svojom bjelinom. Ipak, snijeg može prilikom kretanja kroz atmosferu na sebe vezati prašinu i različite kemijske tvari koje mogu štetno djelovati na zdravlje. Jednako tako, snijeg može biti i mikrobiološki onečišćen, što dodatno stvara potencijalnu opasnost za probavni sustav prilikom konzumacije.”

“Snijeg može sadržavati i kamenu sol, koja sadrži kemikalije koje nam pomažu otopiti led, kako bi se spriječilo klizanje ljudi, ali koje mogu štetno utjecati na njihovo zdravlje”, upozoravaju iz Štampara.

“U svom sastavu snijeg ne sadrži minerale i elektrolite koje sadrži pitka voda, stoga se otopljeni snijeg ne može koristiti kao voda za piće, a prekomjerno konzumiranje takve vrste vode može dovesti do poremećaja u osmotskom tlaku u stanicama organizma te dovesti i do problema u cirkulaciji”, zaključuju u priopćenju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.