Prati nas

Vijesti

Novi zakon

Vojnicima je podignuta dobna granica za umirovljenje

Ministarstvo obrane predložilo je izmjenu spomenutog Zakona po hitnom postupku kako vojnici kojima bi vojna služba završila već 31. prosinca prošle godine ne bi ostali bez prava na mirovinu.

Objavljeno

|

Obavezno služenje vojske
foto: Simon Infanger/Unsplash

Hrvatski sabor jednoglasno je izmijenio Zakon o službi u Oružanim snagama RH i podignuo dobnu granicu za odlazak vojnika i mornara u mirovinu s 45 na 50 godina života.

Naime, bez obzira na to što vojnici imaju beneficirani radni staž – primjerice, pripadnici gardijskih brigada, mornari ili vojni policajci za svakih 12 mjeseci provedenih na dužnosti stječu 15 mjeseci mirovinskog staža, dok se pirotehničarima ili vojnicima koji služe u mirovnim misijama u stranim zemljama svakih 12 računa kao 18 mjeseci mirovinskog staža – nekim pripadnicima Oružanih snaga vojna služba po sili zakona prestaje prije nego što uspiju skupiti dovoljno staža kako bi odmah po odlasku iz vojske mogli aktivirati pravo za odlazak u mirovinu.

Ovim podizanjem dobne granice do navršenih 50 godina života omogućit će im se odlazak iz sustava uz ostvarivanje prava na mirovinu.

Izmijenjeni Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u „Narodnim novinama“, službenom glasilu Republike Hrvatske.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.