Prati nas

Vijesti

Jadranka Bahlen

’13. mirovina stiže, ovisit će o godinama staža’

13. mirovina trebala bi biti zakonski zagarantirana. Zahtjev je to umirovljeničkih udruga koje djeluju u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, a sve kako njena isplata ne bi ovisila o raspoloženju vladajućih.

Objavljeno

|

Jadranka Bahlen, potpredsjednica Hrvatske stranke umirovljenika, ističe teškoće umirovljenika zbog rastućih troškova života. Traži poboljšanje mirovina, sada prosječna neto mirovina u Hrvatskoj iznosi 491,34 eura, što je nedovoljno. HSU želi da prosječna mirovina bude barem 50 posto prosječne plaće. Očekuje se i 13. mirovina, ali se traži veći iznos s obzirom na inflaciju. Umirovljenici umirovljeni prema posebnim propisima su podvrgnuti umanjenju mirovina, no dio je već vraćen, a ostatak će biti vraćen ove godine.
ilustracija: S. Bura/mj

Velik rast troškova života potaknut inflacijom najviše pogađa umirovljenike, stoga oni sve glasnije zahtijevaju mjere koje bi im barem malo poboljšale životni standard. Istaknula je to Jadranka Bahlen, potpredsjednica Hrvatske stranke umirovljenika, predsjednica ŽO HSU-a, županijska vijećnica, predsjednica Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije te članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

Kako pišu Varaždinske vijesti, navela je da su njihovi napori tako već prošle godine rezultirali dosad najvećim usklađivanjem mirovina, povećanjem iznosa obiteljskih mirovina za 10 posto te omogućavanjem primanja dijela mirovine preminulog bračnog druga uz vlastitu mirovinu.

“Ipak, prosječna neto mirovina u Hrvatskoj sada je 491,34 euro, što je doista malo. HSU traži da prosječna mirovina bude barem 50 posto prosječne plaće. Nije ni to puno, ali bi donekle zadovoljilo naše umirovljenike”, napomenula je.

Ove godine trebala bi stići i 13. mirovina i to, prema dosadašnjim informacijama, u prvoj polovici godine. “Prema sadašnjem prijedlogu, isplaćivat će se jednom godišnje, uračunata u mirovinu, a ovisit će o godinama radnog staža. Za ovu godinu je predviđeno 5 eura po godini staža, međutim, još se čeka službena odluka Vlade. Mi preko Nacionalnog vijeća tražimo da to bude više, s obzirom na inflaciju. Iznos te 13. mirovine će se svake godine mijenjati”, pojasnila je Bahlen.

“Također, većina umirovljenika koji su umirovljeni prema posebnim propisima, od 2010. godine primala je mirovine umanjene za 10 posto. Prošle godine im je vraćeno pet posto, a od početka ove godine vraća im se i preostalih pet posto tog umanjenja”, dodala je za Varaždinske vijesti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.