Prati nas

Vijesti

Kriva procjena

Razveli smo se prije njegove smrti, imam li pravo na dio njegove mirovine?

Bili su u braku četiri desetljeća i živjeli su zajedno do njegove smrti. No razveli su se prije no što je umro.

Objavljeno

|

Bivša žena objavila osmrtnicu
ilustracija: S. Bura/mj

Pravo na obiteljsku mirovinu intrigantna je tema o kojoj nam često pišu i naši čitatelji koje zanima kada se to pravo gubi i kako se stječe. Pogotovo je tema aktualna otkako je omogućeno preživjelim partnerima zadržati svoju mirovinu uz primanje dijela obiteljske mirovine stečene po preminulom partneru.

Kako razvod braka utječe na pravo na obiteljsku mirovinu, zanimalo je B.NJ. iz Svete Nedelje koja je svoj slučaj obrazložila pravnicima u Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH).

“Bila sam s mužem u braku 40 godina i razveli smo se godinu dana prije njegove smrti. Nastavili smo živjeti u zajedničkom stanu kojeg smo bili suvlasnici. Ja sam ga i sahranila. Nemamo djece. Da li imam pravo na obiteljsku mirovinu ili dio njegove mirovine?” pitanje je koje je postavila B.NJ.

Nažalost, B.NJ. nema pravo na obiteljsku mirovinu, niti pravo na dio obiteljske mirovine/obiteljski dodatak po pokojnom bivšem suprugu, odgovorili su pravnici SUH-a.

“Naime, u trenutku smrti Vašeg bivšeg supruga niste bila bračna ili izvanbračna partnerica sukladno odredbama Zakona o mirovinskom osiguranja ili Obiteljskog zakona. Obiteljska mirovina i obiteljski dodatak odnose se samo na bračne ili izvanbračne parnere koji su to bili u trenutku smrti osiguranika”, stoji u odgovoru.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.