Prati nas

Vijesti

Ante Gavranović

‘Donijeti političku odluku o jednokratnom povećanju mirovina, odmah!’

Vjerujem da je Nacionalno vijeće značajno pridonijelo drukčijoj percepciji o položaju umirovljenika i prisililo vladajuće garniture da se prema njihovim zahtjevima drukčije odnose, kaže Gavranović.

Objavljeno

|

Ante Gavranović, bivši predsjednik HND-a i Nacionalnog vijeća za umirovljenike, komentira mirovinsku politiku. Ističe pomake poput prava izbora povratka u mirovinu, nacionalne naknade te poboljšanih obiteljskih mirovina. No, upozorava na političke manipulacije i sporost promjena. Traži odlučnije povećanje mirovina, podržava racionalniju preraspodjelu društvenih sredstava. Njegov zaključak: Vlada mora hitno podići mirovine.
Ante Gavranović (foto: privatni album)

U kojem smjeru ide mirovinska politika, što se događa na sceni i što bi trebalo učiniti, za Glas umirovljenika komentirao je ugledni novinar, nekadašnji predsjednik HND-a te bivši predsjednik Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe Ante Gavranović.

Između ostalog, Gavranović se osvrnuo na aktivnosti Sindikata i Matice umirovljenika Hrvatske te ostvarene pomake u vidu prava izbora povratka u mirovinu iz prvog stupa u prigodi umirovljenja, uvođenje nacionalne naknade, poboljšane obiteljske mirovine i uvođenje obiteljskog dodatka, ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa, omogućavanje rada uz mirovinu svim umirovljenicima.

“Već sam ranije spomenuo da zajednički stavovi i nastupi u javnosti, a ne samo na Nacionalnom vijeću, jačaju svaku inicijativu i konkretan prijedlog. U tom smislu pozdravljam svaki napredak. Stvari se odvijaju po mom mišljenju sporo, ali su pomaci vidljivi”, kazao je Gavranović navodeći da ima osjećaj da pritisak umirovljeničkih udruga kroz aktivnosti Nacionalnog vijeća postupno opada.

“Vidimo pokušaje političkih stranaka umirovljenika da koriste izborena prava (kroz Nacionalno vijeće) za svoje sitne politikantske interese i okvire. Štetno za umirovljenike”, kazao je.

Gavranović misli da je Vlada pokazala ponešto više razumijevanja za zahtjeve, a zahvaljujući i izdašnim fondovima te prikupljenim sredstvima na osnovi PDV-a, raspolaže i s više sredstava što omogućava izdašnije intervencije.

“Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati. Samo usklađivanje, čak i da se prihvati formula koju zastupaju Matica i Sindikat, ne rješava problem, samo ga ublažava. Vlada mora donijeti političku odluku o jednokratnom ozbiljnijem povećanju mirovina što bi, uz redovno usklađivanje, moglo pomoći da se veći dio umirovljenika izvuče izvan zone siromaštva. Sredstva? Ima ih za sve zahtjeve pa bi se racionalnijom preraspodjelom društvenih sredstava sigurno pronašlo potrebna sredstva za takav iskorak. Nema više čekanja: treba podići mirovine!” zaključio je.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.