Prati nas

Vijesti

Bolji scenarij

Imate pravo na dio mirovine pokojnog supruga, ali ne i na isplatu? Moguće je!

Prvih mjeseci prošle godine oko tisuću umirovljenika dnevno podnosilo je zahtjev za priznavanjem dijela obiteljske mirovine. Nekima je pravo priznati, no od toga nemaju koristi.

Objavljeno

|

Gospođa Slavica, udovica s 380 eura mirovine, dijeli svoje blagdanske dileme. Kako odvojiti za kvalitetu kad su cijene visoke? Razmišljanje o Božiću, osnovnim potrebama i teškim odlukama pred praznike.
ilustracija: S. Bura/mj

Od prvog dana prošle godine moguće je zadržati osobnu mirovinu i primati dio obiteljske mirovine na temelju mirovinskog osiguranja preminulog supružnika ili partnera. Prošle je godine oko 100.000 osoba dobilo pravo na tu “dvojnu” mirovinu koja se kolokvijalno nazivala i “naslijeđenom mirovinom”.

No nisu svi koji imaju to pravo ostvarili i isplatu. Zbunjena rješenjem koje je dobila, u Pravno savjetovalište Sindikata umirovljenika Hrvatske javila se i S.B. iz Siska. “Na vrijeme sam podnijela zahtjev za obiteljski dodatak po pokojnom mužu i za vlastitu mirovinu, jer sam bila u obiteljskoj mirovini”, kaže.

“Dugo sam čekala rješenje i na kraju je došlo da imam na to pravo, ali mi se to neće isplaćivati i nastavlja mi se isplaćivati obiteljska mirovina. Ja to ne razumijem. Inače, imam poljoprivrednu mirovinu”, stoji u pitanju ove Sisčanke.

“Razumijemo da Vam je zbunjujuće utvrđenje po kojem imate neko pravo, ali vam se ono neće isplaćivati, kako to piše u rješenju koje ste dobili. Objašnjenje toga je u zakonskoj odredbi Zakona o mirovinskom osiguranje prema kojoj umirovljenici imaju uvijek pravo na isplatu po povoljnijoj osnovi”, odgovorili su pravnici SUH-a.

“Očigledno je Vaša mirovina jako mala, pa kada se ona zbroji uz vaš obiteljski dodatak (dio obiteljske mirovine po pokojnom mužu), to je još uvijek ukupno manji iznos nego je to obiteljska mirovina koju ste primali do sada. Zato je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje dužan donijeti rješenje sukladno  povoljnijem osnovu i po povoljnijem iznosu za vas. To znači da vam neće isplaćivati vašu mirovinu i obiteljski dodatak na koje imate pravo, nego i dalje obiteljsku mirovinu jer je ona – veća”, stoji u odgovoru Pravnog savjetovališta.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.