Prati nas

Vijesti

Stižu i zaostaci

Ministar Piletić najavio novo usklađivanje: ‘Ponovno veće mirovine’

Ministar naglašava da je vlada isplatila sedam jednokratnih pomoći umirovljenicima, a poznato je i koliko će iznositi siječanjsko usklađivanje.

Objavljeno

|

Kad će usklađivanje mirovina?
ilustracija: S. Bura/mj

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić objasnio je za HRT kako Vlada RH namjerava uskladiti plaće i mirovine s inflacijom.

“Vidite da svaka dva tjedna reguliramo cijenu naftnih derivata, do 31. ožujka na snazi su i cijene za električnu energiju, kako za kućanstva, tako i za gospodarstvo. Ako govorimo o umirovljenicima, bilo je sedam uzastopnih jednokratnih novčanih izdataka”, kazao je ministar.

“Kako sam najavio, već idućeg tjedna će upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje donijeti odluku o novoj stopi usklađivanja mirovina s 1. siječnjem 2024., što znači da će se mirovine svih naših umirovljenika ponovno povećati za više od 4 posto”, istaknuo je Piletić. 

Kako smo objavili u tjednu iza nas, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2023. iznosila je 1.191 euro, objavio je Državni zavod za statistiku. Prosječna mjesečna brutoplaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2023. iznosila je 1.620 eura.

Iz toga je moguće izračunati da su plaće u drugom polugodištu naspram prvog polugodišta 2023. godine rasle 4,8 posto, dok su potrošačke cijene rasle 3 posto. To su podaci iz kojih se precizno može izračunati siječanjska stopa usklađivanja mirovina po važećoj formulu 70:30. Izračunato, to bi značilo 3,36 + 0,9, što u konačnici daje stopu usklađivanja od 4,26 posto pri čemu bi se u travnju trebali isplatiti i zaostaci.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.