Prati nas

Vijesti

Čuđenje u svijetu

Ministar Piletić začuđen peticijom za povećanje mirovina

Dodao je da s siječanjskom stopom usklađivanja prosječnu hrvatsku mirovinu s 557 eura dižu na razinu od 580.

Objavljeno

|

Piletićeva mirovinska reforma nije oduševila oporbu. Ulaganje dijela mirovinske štednje u alternativne fondove, uz državno jamstvo, oporba smatra koruptivnim modelom koji nije viđen nigdje u svijetu.
Marin Piletić (screenshot: Youtube)

Ministar mirovinskog sustava Marin Piletić smatra da je peticija Sindikata umirovljenika Hrvatske kojom umirovljenici zahtijevaju hitno povećanje mirovina, “čudna situacija”. Peticija “Veće mirovine odmah” jučer je predstavljena javnosti, a do sada ju je putem online obrasca potpisalo više od 1.200 hrvatskih građana.

“Peticija se organizira i potpisi prikupljaju kada jedna od strana odbija suradnju ili ne želi udovoljiti ovoj drugoj koja pokreće peticiju. Ovo je vrlo čudna situacija”, kazao je Piletić nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Dodao je da to dolazi dva mjeseca nakon što su na Nacionalnom vijeću za umirovljenike uputili Vladi zaključak da se krene u izmjene zakona o mirovinskom osiguranju, gdje su definirali da se izmijeni stopa usklađivanja, veća stopa za povoljni indeks.

“Potom smo rekli da želimo definirati trajni godišnji dodatak ili 13. mirovina, koju će vezati uz godine staža, s obzirom da i OECD traži od Hrvatske da svim mogućim aktivnim mjerama poveća prosječno trajanje mirovinskog staža”, naglasio je Piletić.

Očekivano, pohvalio se popisom postignuća koje je HDZ-ova vlada postigla u korist umirovljenika. “I ova posljednja stopa usklađivanja mirovina 4,19 posto na sve one prethodne od 8, 5 i 6 posto, zapravo govori koliko je ova Vlada putem odluka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) povećala plaće samo indeksacijom”, rekao je. Dodao je da s ovom novom stopom usklađivanja, prosječnu hrvatsku mirovinu s 557 eura dižu na razinu od 580.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.