Prati nas

Vijesti

Plati državi

Mirovinsko objavilo koji penzioneri moraju podnijeti poreznu prijavu

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) na obavijestima o mirovinskim primanjima na mirovini za siječanj više ne iskazuje ukupno isplaćene primitke i obračunata javna davanja budući da je IP obrazac ukinut.

Objavljeno

|

Kako umirovljenici prijavljuju porez
foto: Matt Seymour/Unsplash

Umjesto IP obrasca, HZMO kao isplatitelj primitaka i naknada dostavlja mjesečno Poreznoj upravi podatke o isplaćenim primitcima i obračunatim javnim davanjima (dodatnom doprinosu za zdravstveno osiguranje obračunatom zaključno na mirovini za ožujak 2023., porezu na dohodak i prirezu obračunatom zaključno na mirovini za studeni 2023.) na obrascu JOPPD.

S tog obrasca Porezna uprava za porezne obveznike preuzima podatke važne za oporezivanje u posebnom postupku utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, po službenoj dužnosti.

HZMO radi obračuna godišnjeg poreza na dohodak izdaje posebnu potvrdu na zahtjev poreznih obveznika koji su obvezni podnijeti godišnju poreznu prijavu. Prema članku 48. Zakona o porezu na dohodak obvezni su podnijeti godišnju poreznu prijavu :

  1. porezni obveznici ako u poreznom razdoblju ostvare dohodak od samostalne djelatnosti iz članka 29. ovoga Zakona i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti prema člancima 30. – 35. ovoga Zakona i/ili
  2. porezni obveznici – rezidenti za dohodak od nesamostalnog rada koji, prema posebnom zakonu, ostvare kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi.

Godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi i porezni obveznik ako je Porezna uprava zatražila da naknadno plati porez na dohodak.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.