Prati nas

Mozaik

Obiteljske mirovine

Udovica bi se udala, treba li strahovati od gubitka obiteljske mirovine?

Pronaći novu ljubav nakon smrti supružnika nije rijetkost. No kako eventualna ponovna ženidba ili udaja utječu ostvarena mirovinska prava?

Objavljeno

|

Kako riješiti sukob oko nelegalizirane kuće i grobnice između udovice i roditelja preminulog supruga? Kako se nositi s obiteljskim konfliktima nakon gubitka voljene osobe? Kako se zaštititi od pravnih problema u slučaju nasljeđivanja nekretnine?
ilustracija: S. Bura/mj

Mnoge umirovljenice izbjegavaju formalizirati zajednice u kojima žive, a kako ne bi izgubile status udovice. Boje se da će, izreknu li sudbonosno da, izgubiti obiteljsku mirovinu koju su stekle zahvaljujući pokojnom suprugu.

Upravo se s tim problemom u Pravno savjetovalište Sindikata umirovljenika Hrvatske javila jedna Osječanka. “Suprug mi je umro kada sam imala 47 godina, tako da sam za ostvarivanje prava na obiteljsku miro­vinu trebala čekati da navršim 50 godina života”, napisala je.

“Već duže vrijeme sam u vezi s čovjekom za kojeg smatram da bi bio idealan muž te smo se odlučili oženiti. Međ­utim, prvo bih htjela raščistiti jednu moju bojazan. Da li gubim pravo na obiteljsku mirovinu u slučaju udaje za drugu osobu nakon smrti supruga? Također, imam li pravo na novu obiteljsku mirovinu u slučaju smrti drugog supruga, ukoliko se ona pokaže povoljnijom?” pita S.M. iz Osijeka.

Pravnici Sindikata su otklonili bojazan. “Obzirom da ste navršili 50. godina života, a to je uvjet za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu, udajom ne gubite pravo na obiteljsku mirovinu, a stje­čete pravo na obiteljsku mirovinu po osnovi novoga braka, ako je ta mirovina za vas povoljnija”, odgovorili su joj.

Dakle, gospođa se može udati bez ikakve bojazni da će zbog sklapanja novog braka ostati bez obiteljske miro­vine koju sada uživa, a ostane li još jednom udovica, moći će birati između dvije obiteljske mirovine.

Zakon o mirovinskom osiguranju kaže da stupanjem u brak, odnosno postojanjem izvanbračne zajednice, pravo na obiteljsku mirovinu gube udovice i udovci mlađi od 50 godina, osim ako to pravo imaju zbog potpunog gubitka radne sposobnosti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.