Prati nas

Vijesti

Željko Šemper

‘Na posljednjem smo mjestu, novca za 13. mirovinu nema’

Penalizacija je od 1. siječnja 1999. godine narasla i postala tri puta veća nego što je bila u razdoblju prije, upozorava Željko Šemper.

Objavljeno

|

Brojni umirovljenici mogli bi se odreći dosadašnjih primanja kako bi ostvarili pravo na povoljniju nacionalnu mirovinu.
ilustracija: S. Bura/mj

Željko Šemper, analitičar mirovinskog sustava i donedavni istaknuti član Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) komentirao je zahtjeve za 13. mirovinom koja bi bila zakonsko zacementirano pravo.

“U super izbornoj smo godini pa smo tako svakodnevno svjedoci svakakvih mega i velikih obećanja. Naravno da od toga neće biti ništa, to su samo obećanja. Kad govorimo o 13. mirovini to bi trebala biti mirovina u visini one za prosinac što bi vrijednosno iznosilo oko 600 milijuna eura, a sada dok državne i javne službe prijete štrajkovima, toliko novca za umirovljenike nema. Mi smo u tom redoslijedu koji Vlada obećava na posljednjem mjestu”, izjavio je za portal Drava. info.

O usklađivanju mirovina kaže da je tema koja se stalno ponavlja te da umirovljenici stalno nešto predlažu, jer s postojećim modelom nisu zadovoljni. “Umirovljeničke udruge su na nacionalnom vijeću tražile usklađivanje mirovina samo prema jednom parametru i to 100 naprama jedan, što znači ako su plaće bile veće od inflacije onda bi se mirovine usklađivale samo prema tom većem parametru, kao što je recimo bilo zadnje usklađivanje. Naime, naše mirovine stalno zaostaju za plaćama.”

Osim toga, smatra i da je penalizacija prijevremenog umirovljenja problem od samog početka mirovinske reforme. Osim Hrvatske, penalizaciju imaju i druge države poput Njemačke recimo, a koristi se kako bi se spriječio prijevremeni odlazak u mirovinu.

“To je demotivator radnicima, a penalizacija je od 1. siječnja 1999. godine narasla i postala tri puta veća nego što je bila u razdoblju prije. Već godinama tražimo rješenje, a prvenstveno bi penalizaciju trebalo ukinuti”, kazao je za Drava.info i dodao kako niti jedna država ipak ne odustaje od penalizacije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.