Prati nas

Vrt

I ukras i lijek

Najljekovitiji cvijet tradicijskih vrtova: Kako uzgojiti i pripremiti neven?

Ljubav prema skromnom nevenu nadilazi civilizacije. Baš kako su to nekad činili stari Grci, i danas ga uzgajamo i kao ukras i kao lijek.

Objavljeno

|

Kako posijati i uzgojiti neven za nevenovu mast?
foto: Светлана/Pixabay

Kada govorimo o tradicijskim vrtovima teško je zaobići neven (Calendula officinalis), jednostavan i skroman cvijetak iz porodice Asteraceae koji poput malog sunca osvjetljava seoske vrtove naših baka.

U kontinentalnoj klimi živi kao ljetnica, dok je u nekim klimatski blažim područjima poznat kao kratkoživuća trajnica. Posebnost ove biljke je što se, uz njeno dekorativno svojstvo, često koristi i kao ljekovita biljka.

Kako uzgajati neven?

Za uzgoj nevena ne treba puno, dovoljno je nakon zadnjeg mraza baciti sjeme na prekopano tlo. Dalje sve možete prepustiti prirodi, budući da će se neven nakon prvotne sjetve samozasijavati i nicati svako proljeće. Biljke koje su niknule na, možda, nezgodnom mjestu, lako i sigurno presadite na željeno mjesto.

Sam neven toliko je skromna vrsta da će i najlošijeg vrtlara koji će ga zlostavljati žeđu i glađu, nagraditi cvijetom. Procvast će šest do osam tjedana nakon sjetve, ovisno o godini. Iako ih najčešće vidimo u varijantama sa žutim, narančastim i crvenim cvjetovima, možete ih pronaći i u nježnim nijansama ružičaste i krem boje. Uz jednostavne, na tržištu su i takozvane flore pleno varijante s punim cvijetom. Sjeme je u sjemenarnicama dostupno kao čista kultura ili u mješavina s drugim, najčešće, livadnim cvjetnicama.

Za što se koristi neven?

Cvatovi nevena su jestivi. Često se koriste za dodavanje boje salatama ili bojilo za jela umjesto šafrana. Listovi su također jestivi, ali nisu ukusni.

Cvjetovi su korišteni u drevnim grčkim, rimskim, bliskoistočnim i indijskim kulturama kao lijek, kao bojilo za tkanine, za hranu i kozmetiku. I danas se koristi u kozmetici za zaštitu i njegu oštećene kože, a ekstrahirani pigment se, recimo, rabi za bojenje suhih sireva. Listovi nevena također se mogu pretvoriti u oblog koji, vjeruje se, pomaže bržem zacjeljivanju ogrebotina i plitkih rana te pomaže u sprječavanju infekcija.

Što kaže znanost?

Fitofarmakološka istraživanja sugeriraju da ekstrakti nevena mogu imati antivirusna, antigenotoksična i protuupalna svojstva in vitro. U laboratoriju, metanolski ekstrakt nevena pokazao je antibakterijsku aktivnost, dok su i metanolski i etanolski ekstrakti pokazali antifungalnu aktivnost.

Kako napraviti tradicionalnu nevenovu mast?

Tradicionalno, nevenova mast koristi se za zbrinjavanje manjih rana i obnovu oštećene i opečene kože. Priprema se odokativno i, prema narodnoj medicini, svojstva čuva godinu dana.

Recept je iznimno jednostavan. U loncu na štednjaku otopite 200 grama svinjske masti i dodajte dvije do tri šake suhih latica nevena. Pustite da se na prigušenoj “vatri” zagrijava sat vremena uz povremeno miješanje. Ako želite tvrđu mast, otopite na kraju 50 grama pčelinjeg voska. Procijedite i spremite u posude koje ćete držati na tamnom i hladnom mjestu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.