Prati nas

Aktivno starenje

Inspiracija

Nije u eurima sve: Penzići besplatnim vlakom otputovali u ludi provod

Tko to kaže, tko to laže, da se naši penzići ne znaju zabavljati? Na brige zbog malih penzija i zdravstvenih boljki u vikendu iza nas zaboravili su Seniori Studentskog grada koji su se besplatnim vlakom HŽ-a zaputili na Karneval u Popovaču.

Objavljeno

|

foto: Seniori Studentskog grada

Možda je vikend označilo sivilo na nebu, ali sivilo definitivno nije vladalo u vlaku koji je u subotu vozio od Sesveta prema Popovači. Čak 45 umirovljenika iz zagrebačke udruge Seniori Studentskog grada, mahom maskiranih, zaputilo se na tradicionalni Popovački urnebesni karneval.

I dok mnogi umirovljenici negoduju da bi radije vidjeli veću penziju nego pogodnosti poput besplatnog vlaka, velik je broj onih koji su umjesto kukanja ipak izabrali putovanja!

“Svi naši umirovljenici početkom godine su s veseljem primili vijest o besplatnom prijevozu vlakom i čak nas je 45 išlo na ovaj ludi popovački karneval. Iako vrijeme nije baš obećavalo, svi smo bili dobro raspoloženi i putovali smo uz puno pjesme i smijeha, budući da je HŽ rezervirao dio vlaka samo za našu skupinu. Baš lijepo od njih”, rekla nam je Snježana Živčić, voditeljica Seniora Studentskog grada.

Svi su im išli na ruku

Nakon sat i pol veselog putovanja u Popovači su bili nešto prije 11 sati i imali su još tri sata do početka parade. “Turistička zajednica Popovače ugostila nas je na najbolji mogući način pa su nam tako organizirali prijevoz do vinarije Trdenić, gdje smo vrijeme proveli kušajući vina uz male zalogaje i sir, a upoznali su nas i s posebnostima ovog OPG-a”, ispričala nam je.

Da im dan bude posve ispunjen, ovi su se umirovljenici nakon obilaska vinarije stigli i kulturno uzdizati. Autobusom su otišli do obnovljenog starog drvenog trijema, sagrađenog u stilu tradicijske moslavačke arhitekture. “Razgledali smo muzejski prostor Zorke Sever, popovačke slikarice, pjesnikinje i kolekcionarke kulturne baštine svog vremena. A nakon lijepo provedenog edukativnog dijela, krenuli smo na okupljanje sudionika karnevala”, prenosi nam voditeljica.

Ovi umirovljenici nisu bili samo pasivni promatrači, već su se na karnevalu predstavili takozvanim “linijskim plesom” koji posebno njeguju. ”Nakon našeg predstavljanja organizatori su nas počastili gulašem, raznim pićima, krafnama i kuhanim vinom. Uz zvuke tamošnjeg benda mnogi smo i zaplesali, sve do polaska kući najveselijim subotnjim vlakom”, razdragano nam je otkrila voditeljica Živčić.

foto: Seniori Studentskog grada

Planiraju nove izlete

“Putovanje vlakom za našu je podružnicu nešto novo i odlično prihvaćeno od strane naših članova. Složili smo se da bismo ovu pogodnost trebali maksimalno iskoristiti i već planiramo nove izlete. Ljudima to neizmjerno mnogo znači, dobrobiti ovakvih druženja su neizmjerne”, napominje voditeljica.

Potom smo doznali i da ovo nije bilo njihovo prvo organizirano putovanje besplatnim vlakom. “Početkom veljače vlakom smo putovali i na kupanje u Ivanić-Grad odnosno u specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, gdje smo se odlično razonodili. Nije bilo gužve jer je bio radni dan pa smo mogli iskoristiti svu vodenu masažu koja se nudi, a fizioterapeut nam je pokazivao i vježbe koje se rade u bazenu.”

foto: Seniori Studentskog grada

“Uživali smo i u iznimno ukusnoj hrani. Napominjem i da smo na cijenu ulaznica od 6,5 eura, kao veća grupa dobili još i dodatnih 10 posto popusta, što nas je također obradovalo”, napominje.

Dobra volja i spremnost na akciju ovih aktivnih, optimističnih i snalažljivih umirovljenika ukazuje na to da se putovati može sa vrlo malo novaca. K tome, oni su dokaz da se u samo jednom danu može nevjerojatno puno toga doživjeti, napuniti baterije i stvoriti tople uspomene.

foto: Seniori Studentskog grada
foto: Seniori Studentskog grada
foto: Seniori Studentskog grada
foto: Seniori Studentskog grada
foto: Seniori Studentskog grada
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.