Prati nas

Vijesti

Novac

Počele najave isplate uskrsnica umirovljenicima, Samobor podignuo cenzus

Pravo na isplatu uskrsnica ostvarit će umirovljenici, osobe s invaliditetom, korisnici nacionalne naknade za starije osobe, nezaposleni, nezaposleni hrvatski branitelji Domovinskog rata.

Objavljeno

|

Kako ostvariti nacionalnu mirovinu?
foto: Photo Mix/Pixabay

I ove će godine brojni gradovi i općine isplatiti uskrsnice umirovljenicima, a neki su već najavili i da će podignuti cenzus kako bi se povećao obuhvat umirovljenika kojima će na račune sjesti novac.

Prvi među njima je Grad Samobor koji je podignuo i cenzus i iznos, dok je za uskresnice osigurao 130.000 eura. Pravo na isplatu uskrsnica ostvarit će umirovljenici, osobe s invaliditetom, korisnici nacionalne naknade za starije osobe, nezaposleni hrvatski branitelji Domovinskog rata koji imaju mirovinska i druga primanja do 350 eura kao i svi nezaposleni građani, koji se nalaze u registru nezaposlenih osoba pri Zavodu za zapošljavanje zaključno s 1. veljače 2024. godine.

Visina uskrsnice ovisi o primanjima i socijalnom statusu, a iznosi 45 eura, 60 eura ili 85 eura, s time da sve nezaposlene osobe ostvaruju pravo na 45 eura  uskrsnice.

Pravo na isplatu uskrsnice ostvaruju svi oni koji su već ranije predali dokumentaciju za isplatu božićnice u 2023. godini (i koji i daje udovoljavaju propisanim kriterijima). Oni koji nisu predali dokumentaciju za božićnicu, da bi ostvarili pravo na isplatu uskrsnice, trebaju predati ispunjeni Obrazac za prijavu u evidenciju u terminu od 5. veljače do 23. veljače 2024. godine.

Što se tiče isplata uskrsnica za nezaposlene osobe s područja grada Samobora, pravo na isplatu uskrsnice ostvaruju svi koji se nalaze u registru nezaposlenih osoba pri Zavodu za zapošljavanje s referentnim datumom 1. veljače 2024. godine. Oni nisu u obvezi ispunjavanja i predaje obrasca, jer pravo na naknadu ostvaruju temeljem toga što su u registru nezaposlenih.

Podnositeljima zahtjeva, koji ispunjavaju opće uvjete, s primanjima do 185,00 eura isplatit će se putem Fine uskrsnica od 85,00 eura. Oni koji imaju primanja od 185,01 eura do 250,00 eura dobit će 60,00 eura. Oni koji imaju primanja od 250,01 eura do 350,00 eura primit će uskrsnicu u iznosu od 45,00 eura.

Sve dodatne informacije vezane za isplatu uskrsnica građani mogu dobiti u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Samobora na broj telefona: 01/ 3378 132.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.