Prati nas

Vijesti

Umirovljenička košarica

Polovica mirovine ide na hranu, štedi se na rekreaciji i lijekovima

Tu nema odjeće, obuće, nema poklona, nema rekreacije nema putovanja, kazala je Ema Culi, predsjednica Foruma žena HSU-a.

Objavljeno

|

Zašto smo siromašni?
foto: Sandro Bura

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) napravila je umirovljeničku košaricu za bračni par s prosječnom hrvatskom mirovinom. Prema njoj gotovo 44 posto mirovine otpada na hranu, na osobnu higijenu oko 22 posto, na stanovanje i režije 15, a na rekreaciju samo 5 posto. Na lijekove još manje – 3,2 posto.

Podaci su to koji upućuju na to da hrvatski umirovljenici žive iznimno teško te da im ne ostaje gotovo ništa za nužne ili nepredviđene troškove poput odjeće, obuće, izlazaka ili održavanja stana i automobila, prenosi HRT.

“Umirovljenicima je zaista teško živjeti s tom prosječnom mirovinom. Trebate uzeti u obzir da 306 tisuća umirovljenika u RH ima minimalnu mirovinu, to su onima kojima je Vlada lani povećala mirovine za 3 posto. Velik broj umirovljenika je siromašan i velik broj umirovljenika izuzev prehrane teško da može nešto drugo platiti, režije, izdvojiti za lijekove, a ne daj bože da mu se pokvari stari automobil ili veš mašina, kućanski uređaj, on to sve mora na uštrb prehrane, rekao je Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.