Prati nas

Vijesti

Novac

Mirovine rastu, stižu i zaostaci za siječanj i veljaču

Usklađenje bi umirovljenici trebali osjetiti na svojim računima u travnju, kada će im biti isplaćeni i zaostaci za tekuću godinu.

Objavljeno

|

Kada stiže predizborni dodatak?
foto: Peggy_Marco/Pixabay

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2023. iznosila je 1.191 euro, objavio je Državni zavod za statistiku. Prosječna mjesečna brutoplaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2023. iznosila je 1.620 eura.

Iz toga je moguće izračunati da su plaće u drugom polugodištu naspram prvog polugodišta 2023. godine rasle 4,8 posto, dok su potrošačke cijene rasle 3 posto. To su podaci iz kojih se precizno može izračunati siječanjska stopa usklađivanja mirovina po važećoj formulu 70:30. Izračunato, to bi značilo 3,36 + 0,9, što u konačnici daje stopu usklađivanja od 4,26 posto pri čemu bi se u travnju trebali isplatiti i zaostaci.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne brutoplaće.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne brutoplaće.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.