Prati nas

Vijesti

Usklađivanje

Mirovinsko objavilo: Usklađuju se mirovine, stižu zaostaci

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplatit će se zajedno sa zaostacima od početka godine.

Objavljeno

|

Brojni umirovljenici danas će put bankomata kako bi podignuli šesti po redu energetski dodatak.
ilustracija: S. Bura/mj

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je novu aktualnu vrijednost mirovine (AVM) od 1. siječnja 2024. godine. Novi AVM je izračunat na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku.
 
Budući da je AVM od 1. srpnja 2023. iznosio 11,77 eura (88,68 kn), a stopa povećanja AVM-a od 1. siječnja 2024. iznosi 4,19 posto, novi AVM iznosi 12,26 eura.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne brutoplaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne brutoplaće.

Udio stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene manji je od 50 posto, što znači da se stopa godišnjeg rasta mirovina određuje tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne brutoplaće, tako da stopa usklađivanja od 1. siječnja 2024. iznosi 4,19 posto.
 
Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplatit će se u travnju (s mirovinom za ožujak), zajedno s razlikom za siječanj i veljaču 2024.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.