Prati nas

Vijesti

HSU

Stižu usklađene mirovine: Nekom 20, a nekom 200 eura više

‘Naš stav i stav stručnjaka jest da se usklađivanja isplaćuju svima isto kako bi se jaz između velikih i niskih mirovina ipak na neki način smanjio, a ne da se stalno produbljuje’, upozorava Delač.

Objavljeno

|

Kada će se isplatiti vladin energetski dodatak?
ilustracija: S. Bura/mj

Povećanje mirovina u četverogodišnjem razdoblju na način da prosječna mirovina dostigne vrijednost minimalno 58 posto prosječne neto place, jedan je od ciljeva Hrvatske stranke umirovljenika, izjavili su u Zadru predstavnici ove nekad parlamentarne stranke. Na popisu njihovih želja je redovno tromjesečno usklađivanje mirovina, ali i zakonski garantirana isplata 13. mirovine.

“Unatoč tome što se dva puta godišnje usklađuju mirovine, one zaostaju u odnosu na prosječnu plaću. Naš stav je u sljedećem četverogodišnjem mandatu Vlade koja dođe da se ne usklađuju samo mirovine nego da se one i povećaju i to godišnje od 3 do 5 posto što mislimo da je realno i ostvarivo. Mislimo da bi se taj iznos mogao odvojiti za umirovljenike, osobito zato što danas mirovinski fondovi nisu toliko bogati da se mirovine isplaćuju samo iz njih”, kazao je glasnovornik HSU-a Žarko Delač.

Kako prenosi AntenaZadar, Delač je upozorio da je tzv. Bismarckov model na kojem danas počiva hrvatski mirovinski sustav zastario, a s tim se, dodaje, slažu i stručnjaci. Naime, na zadnje dvije panel rasprave koje su organizirali zaključeno je kako takav model nije primjeren 21. stoljeću. Jedan od zahtjeva odnosi se i na linearno usklađivanje mirovina kojim bi se smanjio trenutno velik socijalni jaz među umirovljenicima.

“Očekujemo da će novo usklađivanje biti od 4,8 do 5 posto sukladno inflaciji, ali netko će dobiti 20 eura, a netko 200 eura. Mislimo da je vrijeme takvo da se ta socijalna komponenta više iskaže, jer mirovinski sustav nije socijalna komponenta kao što je zdravstveni sustav u kojem svi koji uplaćuju imaju jednaku zdravstvenu skrb. U mirovinskom sustavu je to drukčije, ali naš stav i stav stručnjaka jest da se usklađivanja isplaćuju svima isto kako bi se jaz između velikih i niskih mirovina ipak na neki način smanjio, a ne da se stalno produbljuje”, upozorava Delač.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.