Prati nas

Vrt

Humano preseljenje

Stručnjaci ponudili jednostavno rješenje za puževe golaće u vrtu

Vrtovi su dom mnogim stvorenjima, među kojima su puževi i golaći, a neki od njih uživaju u grickanju lišća, voća i povrća. Iako su aktivni većinu godine, dolaskom proljeća, golaći mogu postati prava napast brsteći svježe iznikle biljke i mlade izdanke.

Objavljeno

|

Kako se riješiti puževa u vrtu?
foto: Mathieu van den Berk/Scopio

Iako su puževi i golaći sada prepoznati kao korist za ekosustav vrta i više se ne smatraju “štetočinama”, pustoš i šteta koje ostaju nakon njihove najezde, dokinut će svaki sentiment prema ovim životinjama.

Nema tog vrtlara koji će sačuvati pacifistički nerv nakon što vidi opustošenu gredicu oko koje se satima i danima mučio. No, nije sve izgubljeno: neki vrtlari tvrde da postoji jeftin i jednostavan način za odbijanje ovih sluzavih stvorova.

Poljoprivredni trgovački lanac Thompson’s preporučio je svojim klijentima korištenje češnjaka, što je relativno jeftin i okolišno prihvatljiv način. Da biste napravili domaći sprej protiv puževa, dvije glavice češnjaka trebalo bi prokuhati u dva decilitra vode. Nakon što je češnjak prokuhao, zdrobite češnjeve u vodi u kojoj su se kuhali kako bi otpustili što više soka. Potom procijedite.

Vrtlari iz Thompson’sa savjetuju dvije žlice ovog pripravka razrijediti s pet litara vode. Preporučuju prskati jednom tjedno, posebno nakon kiše, kako bi postigli najbolji rezultate.

Puževi, a posebno golaći, mogu biti prava napast. No ne zaboravite da su i oni važna karika u ekosustavu vrta. Sjajni su u proždiranju mrtvog lišća, insekata i gljiva. Kao rezultat toga, njihovi ekskrementi su izvor hranjivih tvari i učinkovito gnojivo za vrt. Dakako, to vrijedi za većinu stvorenja u vrtu, jer pomažu osloboditi hranjiva zarobljenih u organskoj tvari.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.