Prati nas

Vrt

Boje i oblici

Tri biljke koje će unijeti famozne boje u vaš vrt i bez cvjetanja

Koraljnji zvončići znak su dobrog ukusa, plava trava dodaje dašak avangarde na svaki suhi i osunčani položaj, dok bakina ukrasna kopriva u vrt donosi svježinu, sočnost i fascinantne kombinacije boja. S ove tri vrste ne možete pogriješiti.

Objavljeno

|

Koraljni zvončići, raskošne boje i nijansiranja, izdržljive trajnice s sitno narezanim lišćem u širokom asortimanu boja poput žuto-zelene, ljubičaste, crvene, brončane, zelene i srebrne. Delikatni cvat s dražesnim zvončićima bijele, ružičaste ili crvene boje. Idealni za sunčane položaje i ocjedita tla. Sjajan dodatak svakom vrtu.
Koraljni zvončići (ilustracija: S. Bura/mj)

Uživanje u ljepoti ukrasnog vrta asocijativno vežemo s cvjetovima i opojnim mirisima. No, postoji čitav svijet ornamentnih biljaka čije se lišće može smatrati pravim draguljima koji mogu zasjeniti i najodvažnije cvjetove. A svaki taj senzacionalan list nemjerljivo duže traje od bilo kojeg cvijeta.

Za sezonu 2024., predstavljamo vam tri biljke koje bojama i oblicima lisnih ploha osvajaju srca vrtlara diljem svijeta. Možete ih, bez prevelike muke, pronaći u hrvatskim vrtlarijama, na tržnicama pa i u trgovačkim centrima.

Koraljni zvončići za raskošne boje i nijansiranja

Koraljni zvončići (Heuchera spp.) su sjajan dodatak bilo kojem vrtu i slobodno možemo reći da su znak dobrog ukusa. Ove izdržljive, niskorastuće trajnice imaju sitno narezano lišće u nevjerojatno raskošnom asortimanu boja poput žuto-zelene, ljubičaste, crvene, brončane, zelene i srebrne. Šareno lišće također može imati mrlje i nervature u kontrastnim bojama.

Magenta je samo jedna od mnogih boja koraljnih zvončića (foto: Claus Hilger/Pixabay)

No koliko je vrijedno lišće koraljnih zvončića, barem toliko vrijedi i njegov delikatan cvat. Naime, njegove duge cvjetne stapke osut će se dražesnim zvončićima bijele, ružičaste ili crvene boje. Spada u porodicu kamenjarki (Saxifragaceae) pa je jasno da voli ocjedito tlo i sunčane položaje.

Ukrasne koprive su nepresušno vrelo kombinacija boja

Nekad su bile bilje za sjenu, no nove sorte ukrasnih kopriva (Coleus sp.) uzgojene su kako bi jednako dobro rasle i na suncu. Stoga provjerite oznaku prije kupnje kako biste bili sigurni da kupujete pravu sortu za svoje uvjete. Ukrasne koprive dolaze u nevjerojatnom nizu jednobojnih i miješanih boja poput ljubičaste, crvene, narančaste, ružičaste i žute. Ne zovu je uzalud “biljka za djecu”, jer ukrasnu koprivu je lako uzgojiti.

Naše su bake ukrasnu koprivu uzgajale kao lončanicu (foto: hartono subagio/Pixabay)

U našim uvjetima najčešće se koristi kao jednogodišnja biljka, bilo da je uzgojena iz sjemena (pri čemu će gotovo svaka biljka biti drugačije prošarana), bilo da je kupljena kao gotova sadnica. Dobra stvar je što se ujesen mogu posaditi reznice najatraktivnijih biljaka koje u zaštićenom prostoru možemo sačuvati za iduću sezonu. Tijekom sušnih razdoblja nužno ju je zalijevati.

Plava trava za čeličnoplave akcente ili pokrivanje tla

Plava trava (Festuca glauca) je višegodišnja ukrasna biljka koja formira uredne busene čeličnoplavih listova. Boja je najživlja u proljeće i jesen, prelazi u tamniju plavozelenu tijekom ljeta. Na područjima s blagim zimama, ova biljka je zimzelenog lišća.

Plava trava i kamen čine nepogrješivu kombinaciju (scr: Youtube)

Može se koristiti kao pojedinačna biljka ili biljka za skupine i gredice. Često je korištena za obrubljivanje gredica s trajnicama ili jednogodišnjim cvjetnicama. Traži položaj koji je u potpunosti izložen suncu te tlo ili supstrat koji ne zadržava vodu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.