Prati nas

Vijesti

Jeftinije

Uvodi li Hrvatska umirovljeničke kartice? U Srbiji su pravi hit

Više od milijun umirovljenika u Srbiji je zatražilo ovu karticu. Pročitajte za što je najčešće koriste.

Objavljeno

|

Umirovljenik s umirovljeničkom karticom istražuje popuste u supermarketu. Ova kartica omogućuje umirovljenicima uživanje u raznovrsnim popustima i pogodnostima na širok spektar roba i usluga. U Srbiji, gdje je ovaj projekt najrazvijeniji, više od 1,1 milijun umirovljenika koristi ovu pogodnost, s više od 830 tvrtki koje nude popuste.
ilustracija S. Bura/mj

Koncept umirovljeničkih kartica predstavlja široku paletu usluga i roba koje su umirovljenicima, i samo njima, ponuđene po diskontnoj cijeni. U Srbiji su umirovljeničke kartice državni projekt, a u hrvatskoj ih zagovara Hrvatska stranka umirovljenika (HSU).

Naime, neki trgovački lanci imaju popuste za umirovljenike dok neki gradovi umirovljenicima izdaju kartice za popust na pojedine javne usluge. “Postoji velika šarolikost i brojnost umirovljeničkih kartica. Stoga je umjesto niza različitih kartica naš prijedlog da se uvede jedna umirovljenička kartica na razini države i dodijeli umirovljeniku s rješenjem za mirovinu”, predložio je HSU još u studenom.

Kako to izgleda u Srbiji u kojoj je projekt umirovljeničke kartice najdalje odmaknuo? Do sada je umirovljeničke kartice zatražilo 1,1 milijun umirovljenika.

“U akciju se uključilo više od 830 tvrtki i ustanova koje umirovljenicima, vlasnicima kartica odobravaju popuste i pogodnosti pri plaćanju robe i usluga”, objavio je direktor srbijanskog Republičkog fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Relja Ognjenović. Objasnio je da umirovljenici kartice najviše koriste u trgovinama i ljekarnama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.