Prati nas

Vijesti

Bez čekanja!

Veće mirovine odmah! Potpišite peticiju, podržite umirovljenike

U posljednje tri godine cijena hrane porasla je 40 posto, a mirovine tek 25 posto. Stoga Sindikat pred Vladu RH stavlja niz zahtjeva koje će peticijom poduprijeti i građani.

Objavljeno

|

Prijedlozi Sindikata umirovljenika
foto: SUH

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) počeo je s prikupljanjem potpisa za peticiju “Veće mirovine odmah!” koju će uputiti Vladi RH.

Razloge, objašnjavaju iz SUH-a, valja tražiti u činjenici da je svaki treći građanin Hrvatske stariji od 65 godina siromašan te da je Hrvatska četvrta po siromaštvu starijih u EU. Uz to, linija siromaštva zaposlenih i umirovljenika iznosi 572 eura, a čak 70 posto svih umirovljenika ima mirovinu ispod tog iznosa.

Sindikat navodi i da je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći samo 42,33 posto, a prosjek EU zemalja je 60 posto. I sve to uz nemili podatak da je u posljednje tri godine cijena hrane porasla 40 posto, a mirovine tek 25 posto. Stoga Sindikat pred Vladu RH stavlja niz zahtjeva koje će peticijom poduprijeti i građani.

Zahtjev 1: Hitno povećajte mirovine i zaustavite siromaštvo

  • Vratiti dug umirovljenicima – povećati mirovine za 10,5 posto svima koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine, jer su zakinuti pri izračunu prve aktualne vrijednosti mirovine.
  • Uvesti godišnju naknadu za sve umirovljenike (tzv. 13. mirovinu) i to u postotku od osobne mirovine – barem 25 posto u prvoj godini ili u vrijednosti jednog AVM-a po godini staža.  

Zahtjev 2: Poboljšajte model usklađivanja mirovina

  • Uvesti novi model usklađivanja mirovina – 100 posto rasta povoljnijeg indeksa (plaće ili cijene), s eventualnim socijalnim korekcijama za umirovljenike s nižim mirovinama.
  • Uvesti usklađivanje mirovina najmanje tri puta godišnje radi očuvanja realne vrijednosti mirovine.  

Zahtjev 3: Ukinite diskriminaciju umirovljenika

  • Ujednačavanje visine penalizacije na najnižu stopu odmah za postojeće i buduće prijevremene umirovljenike (0,10 posto po mjesecu prijevremenog umirovljenja). Ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike stjecanjem uvjeta za starosnu mirovinu.
  • Ukidanje penalizacije za korisnike najniže mirovine pri umirovljenju.
  • Ujednačavanje dodanog staža na 12 mjeseci po djetetu svim majkama, neovisno kad su umirovljene.
  • Uvođenje jednakog prava na rad za sve umirovljenike: pola radnog vremena i cijela mirovina ili cijelo radno vrijeme i pola mirovine.

Peticiju Sindikata umirovljenika Hrvatske možete potpisati na ovoj poveznici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.