Prati nas

Vijesti

Bizarno

Zagrepčanka ostala bez mirovine zbog birokratske zamke

Nakon 38 godina radnog staža i 64 godina života, izbačena sam iz sustava države koja dozvoljava da njezin predstavnik, bilježnik bez problema ode u penziju s neodrađenim poslovima, a njegov nasljednik nije nadležan za rad na njegovim nedovršenim dokumentima, kaže I.Š.

Objavljeno

|

Birokracija i nemar javnog bilježnika ostavili su je bez mirovine i zdravstvenog osiguranja. Bilježnik nije dovršio ključne usluge, rezultirajući gubitkom prava na mirovinu. Unatoč dugogodišnjem radnom stažu, rješenje o mirovini nije stizalo zbog nespretnog vođenja u Trgovačkom sudu. Novi bilježnik ne može nastaviti s postojećim predmetom, dovodeći je u situaciju gubitka prava. U očaju ističe paradokse državne administracije i potrebu za osobnom pravnom borbom.
ilustracija: S. Bura/mj

Hrvatska poduzetnica I.Š. putem LinkedIna podijelila je nevjerojatno priču u kojoj opisuje kako je zbog apsurdne birokracije i nemara javnog bilježnika ostala bez – mirovine i prava na zdravstveno osiguranje.

“Kako sve raditi ispravno, a ispasti iz sustava radi neodgovornosti državnog službenika – bilježnika! Nemam ni penziju ni zdravstveno, a isti bilježnik radi kojeg nisam dobila rješenje o penziji, mirno je otišao u mirovinu”, stoji na početku ove nevjerojatne ispovijesti.

U ispovijesti navodi ime zagrebačkog javnog bilježnika za kojeg kaže da je neke od naplaćenih usluga jednostavno propustio dovršiti i nije ih proveo na Trgovačkom sudu. “Nažalost shvatila sam to prekasno jer je tvrdio da je sve u redu. Tako me nije odjavio s direktorskog mjesta u mojoj tvrtki (prijavljeno u njegovom uredu 18. siječnja 2021.)”, navodi I.Š.

Puni staž, pune godine, bez mirovine

“Od 19. srpnja 2023. uz puni radni staž i pune godine trebala sam biti u penziji, ali rješenje o mirovini nije stizalo jer u Trgovačkom sudu stoji da sam direktorica. I dok je tamo tako upisano – nema rješenja, objasnili su mi voditeljica postupka Mateja Keserica i predstojnik područne službe Krešimir Maurac”, obrazlaže.

Bivša poduzetnica je poslala sve podatke o odjavi, na što su joj odgovorili da te mogu izdati rješenje o mirovini, sve dok ju javni bilježnik ne odjavi na Trgovačkom sudu. U Hrvatskoj javnobilježničkoj komori su joj pak rekli da je za njen slučaj nadležan Ured predsjednika Građanskog suda, nakon čega mu je ona sve i prijavila.

Novi postupak znači gubitak prava

“12. siječnja 2024. dobila sam dopis iz Ureda u kom me predsjednica Sanja Grgurić Hojski obavještava da im se bilježnik nije očitao, no da su dobili od Mirovinskog rješenje po kojem je on od 1. siječnja 2024. umirovljen i da više nemaju ingerenciju nad njim. Novi bilježnik ne može provesti tuđi predmet sa starim datumom, a s novim postupkom gubim sva prava do tad, ali i državi bih morala platiti doprinose za vrijeme kad se vodim kao direktorica – makar to nisam godinama i sve sam uredno i na vrijeme prijavila!” piše očajna I.Š.

“Nakon 38 godina radnog staža i 64 godina života, izbačena sam iz sustava države koja dozvoljava da njezin predstavnik, bilježnik bez problema ode u penziju s neodrađenim poslovima, a njegov nasljednik nije nadležan za rad na njegovim nedovršenim dokumentima. Za sve njih jedina osoba koja bi nešto trebala poduzeti sam ja. Trebala bih javnog bilježnika privatno tužiti, naći za to odvjetnika, plaćati ga i suditi se godinama u državi u kojoj suci već drugi put u godinu dana – štrajkaju!” zaključila je I.Š. uhvaćena u klopku državne administracije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.