Prati nas

Mozaik

Pretjerujemo li?

Oprez! Ograničite upotrebu ampula protiv buha i krpelja

‘Ako su nam na rukama, ti će neurotoksini biti posvuda po našim domovima. To mi ne zvuči zdravo’, kaže Goulson, no šteta po vodene organizme mogla bi biti i veća.

Objavljeno

|

Kako pesticidi iz ampula i ogrlica za buhe na kućnim ljubimcima završavaju u vodotocima, prema istraživanju Sveučilišta u Sussexu i Imperial Collegea? Kako vlasnici kućnih ljubimaca mogu imati ruke kontaminirane fipronilom i imidaklopridom najmanje 28 dana nakon primjene tretmana protiv buha, prema istraživanju profesora biologije Davea Goulsona? Koje implikacije mogu imati redoviti tretmani protiv buha prema preporukama veterinara na divlje životinje u rijekama i potocima, s obzirom na štetnost pesticida za ribe i beskralježnjake?
foto: Berkay Gumustekin/Unsplash

Veterinari bi trebali ograničiti upotrebu sredstava protiv buha na psima i mačkama, zaključili su znanstvenici nakon što je istraživanje otkrilo da pesticidi iz njih u velikim količinama završavaju u vodotocima.

Vlasnici kućnih ljubimaca koji koriste popularne spot on ampule (ali i ogrlice natopljene insekticidima) protiv buha i krpelja često imaju ruke kontaminirane fipronilom i imidaklopridom najmanje 28 dana nakon tretmana, potvrdilo je istraživanju Sveučilišta u Sussexu i Imperial Collegea u Londonu.

Dave Goulson, profesor biologije u Sussexu koji je vodio istraživanje, rekao je za The Guardian: “Ove dvije kemikalije su izuzetno moćni neurotoksični insekticidi i duboko je zabrinjavajuće što se rutinski detektiraju na rukama vlasnika pasa zbog stalnog kontakta sa životinjama. Vlasnicima neće biti drago kada saznaju da nesvjesno zagađuju vodotoke korištenjem ovih proizvoda.”

Štetno za ribe i beskralješnjake

Veterinari preporučuju redovite tretmane protiv buha, čak i kada psi i mačke nemaju nametnike, a sve kako bi spriječili insekte da se nasele u njihovo krzno. No znanstvenici kažu da bi to moglo imati drastične implikacije za divlje životinje, jer pesticidi sadržani u tretmanima protiv buha mogu naškoditi ribama i beskralješnjacima koji žive u rijekama i potocima.

Goulson kaže: “Veterinari bi trebali prestati poticati vlasnike pasa i mačaka da koriste preventivno tretiranje životinja. Ako životinja nema buhe, zašto biste je liječili od buha? Većina tretmana jednostavno je nepotrebna. Drugo, veterinari bi mogli potaknuti vlasnike kućnih ljubimaca da redovito peru jastuke i krevetiće na kojima im spavaju psi ili mačke, jer na njima žive ličinke buha.”

Pranje ruku, kupanje životinja…

Insekticidi korišteni u popularnim ampulama protiv buha i krpelja otječu u odvode kada vlasnici kućnih ljubimaca peru ruke nakon primjene tretmana. Otpadne vode iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda vodeći su izvor onečišćenja rijeka fipronilom i imidaklopridom u koncentracijama koje prelaze sigurne granice za divlje životinje.

Veterinarske smjernice savjetuju da vlasnici kućnih ljubimaca ne bi trebali dirati svoje životinje dok se mjesto nanošenja ne osuši, no istraživanje Sussex-Imperiala, koje je objavljeno u časopisu Science of the Total Environment, pokazuje da onečišćenje ruku traje sve dok naneseni proizvod djeluje.

Kemikalije zabranjene u poljoprivredi na otvorenom

Fipronil i imidakloprid široko se koriste u tretmanima protiv buha, koji se obično nanose na stražnji dio vrata kućnog ljubimca jednom mjesečno, ali više nisu odobreni za upotrebu u poljoprivredi na otvorenom. Imidakloprid pripada skupini pesticida poznatih kao neonikotinoidi.

Guy Woodward, profesor ekologije na Imperial Collegeu u Londonu i koautor istraživanja, rekao je: “Unatoč tome što su ove kemikalije već nekoliko godina zabranjene na poljima, još ih uvijek nalazimo u slatkim vodama Ujedinjenog Kraljevstva u razinama koje bi mogle naštetiti vodenom svijetu. Ovaj rad pokazuje da bi zanemareni tretmani kućnih ljubimaca protiv buha i krpelja mogli značajno zagađivati vodotokove.”

Kolika je šteta po ljudsko zdravlje?

Goulson je dodao da bi insekticidi mogli biti štetni za ljudsko zdravlje. “U širem smislu, utjecaj tih paraziticida na okoliš mora biti predmet odgovarajućih procjena rizika. Trenutačno nisu, jer se smatra da je uporaba pesticida na kućnim ljubimcima vjerojatno beznačajna u široj slici. Ako su nam na rukama, ti će neurotoksini biti posvuda po našim domovima. To mi ne zvuči zdravo.”

“Nedavna švicarska studija otkrila je neonikotinoide u cerebrospinalnoj tekućini testirane djece u 100 posto slučajeva. Zdravstveni rizici povezani s dugotrajnom izloženošću ljudi ovim spojevima nisu proučavani”, kaže znanstvenik.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.